Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gauč s dírou na vykonání potřeby, proleženiny i zlomená noha: Tak se Věra H. starala o svou maminku

(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto)  (Autor: scom, archiv Blesku)
Autor: VaB - 
23. listopadu 2021
14:32

Podvýživa, bolesti a ležení na nevyhovujícím gauči. Tak se o svou maminku starala Věra H. (61), která za opečovávání pobírala téměř dvacet tisíc měsíčně. Maminka zemřela, týdny trpěla bolestmi, mimo jiné i kvůli zlomené noze, kterou jí nikdo neošetřil. Dcera si má odsedět 7,5 roku ve věznici s ostrahou, chybu nepřiznala.

Maminka odmítla jít do domova důchodců, proto se její dcera Věra (61) rozhodla, že se o ni bude starat doma v Berouně. Patrně toho pak seniorka ale litovala, doma se měla daleko hůř, dcera se o ni téměř nestarala a ona ke konci života trpěla.

Podle obžaloby, kterou na základě dotazu získal server Novinky.cz, se měla Věra H. dopustit svého činu zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Její maminka totiž žila v naprosto otřesných podmínkách, ležela na nevyhovujícím gauči, ve kterém byl například otvor na vykonávání potřeby. Podle znalce byl gauč proležený a promočený.

Žena byla zřejmě nemohoucí a vzhledem k tomu, že ji nikdo neotáčel nebo nepřemisťoval, utrpěla proleženiny 4. stupně. K tomu všemu trpěla bolestmi nebo podvýživou. Když v polovině loňského roku zemřela, měla neošetřenou zlomeninu nohy.

Dcera se podle Novinek snažila soudu vnutit, že za zlomeninu mohou pohřebáci. „Když jsme se jí ptali, tak říkala, že ji nebolí nohy. Vůbec nevíme, že něco takového měla. Myslíme si, jestli to neudělali ty pohřebáci,“ uvedla žena u soudu. To ale vyvrátil znalec a také pracovníci pohřební služby - ke zlomenině mělo dojít ještě před úmrtím.

Žena za opečovávání své matky pobírala 19 tisíc korun měsíčně. „O maminku jsem pečovala dost dobře, jezdila jsem s ní po doktorech, na nákupy,“ ohradila se proti obžalobě žena. K proleženinám uvedla, že „tam nic neměla“.

Od Krajského soudu v Praze dostala trest 7,5 roku vězení ve věznici s ostrahou. Rozsudek je nepravomocný. Podle znalců je morálně otrlá a má nedostatek empatie. S pečováním o nemocné lidi má prý zkušenosti z nemocnice, kde pracovala jako uklízečka. Prý nemocným dávala například napít nebo pomáhala s mytím.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání