Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V Rusku se 18 lidí otrávilo metanolem: Vypili pančovaný alkohol

Alkohol
Alkohol  (Autor: Profimedia.cz)
Aktualizováno -
16. října 2021
19:34
Autor: ČTK - 
16. října 2021
18:36

 V ruském Jekatěrinburgu zemřelo v posledních několika dnech 18 lidí v důsledku otravy alkoholem, který obsahoval metanol. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura TASS. Ta původně informovala s odkazem na jiný zdroj o 16 mrtvých. Podle něj se lidé otrávili nelegálně stáčeným alkoholem na místním trhu. Policie případ vyšetřuje a zadržela dva podezřelé, uvedl vyšetřovací výbor.

Tento měsíc je to už podruhé, co z Ruska přichází zpráva o úmrtí většího množství lidí kvůli vypití náhražky legálních lihovin. Na začátku října zemřelo v Orenburské oblasti u hranic s Kazachstánem 35 lidí, kteří před tím konzumovali alkohol s metanolem, připomněl dnes zpravodajský server Meduza.

K otravám z podomácku vyrobených nelegálních lihovin dochází v Rusku pravidelně, jelikož lidé hledají levnější varianty vodky prodávané v obchodech, napsala už dříve stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) na svém webu. A podobně jako mnoho dalších zemí také Rusko zažívá v současné době prudký růst cen potravin.

Ruské úřady nařídily zpřísnit kontrolu nad výrobou a prodejem nápojů, léčivých a kosmetických přípravků a dalších tekutin obsahujících líh po případu hromadné otravy alkoholem v Irkutsku, kde v prosinci 2016 podlehlo 78 lidí otravě podomácku vyrobeným alkoholem. Šlo o jeden z nejhorších případů v ruských dějinách.

Ačkoliv mají Rusové dlouhodobě pověst lidí silně konzumujících alkohol, tak jeho spotřeba v zemi v posledních letech klesá - mezi roky 2003 až 2016 se snížila o 43 procent, poznamenala dříve agentura Reuters s odvoláním na Světovou zdravotnickou organizaci.

VIDEO: Záhadná smrt na chatě: Dva muži popíjeli neznámou tekutinu z bandasky, ráno byli mrtví

Video  Záhadná smrt na chatě: Dva muži popíjeli neznámou tekutinu z bandasky, ráno byli mrtví  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání