Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Mladé Boleslavi zemřelo několik syslů: Někdo jim zasypal nory!

Autor: jel - 
8. října 2021
13:13

Policisté z Mladé Boleslavi prověřují případ úmrtí chráněných syslů v lokalitě přírodní památky Bezděčín. Na případ upozornila místní organizace ČSOP Klenice (Český svaz ochránců přírody) a celou věc následně prošetřovala inspekce, která nakonec podala trestní oznámení.

„Inspekce podala oznámení na začátku srpna s tím, že má podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy,“ uvedl na svých stránkách ČSOP Klenice. „Po důkladném šetření podle ní vyplývá, že na lokalitě ,došlo a může docházet k usmrcování tohoto druhu, případně mohlo dojít i k zavezení mateřských nor s mláďaty navezenou výkopovou zeminou,‘“ dodal.

Syslové jsou kriticky ohroženi

Mladoboleslavští kriminalisté se tedy nyní celou věcí zabývají a vyšetřují ji jako neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Za tento přečin mohou pachateli hrozit až tři roky ve vězení.

Syslové obecní jsou kriticky ohroženým druhem a populace, která žije v přírodní památce není nikterak početná. Podle místních obyvatel byla na plochu u letiště navezena suť z probíhajících stavby rodinných domů, později však přibyl nepořádek také od lidí. „Je pravděpodobné, že se sysli zabydleli i v navezené suti, ale hrozí jim nebezpečí při dalších pracích a výstavbě. Některé nory navíc mohly být zavezeny,“ doplnili ochránci.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání