Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Druhý tragický pád letadla za jediný den! Na Mostecku zemřel muž a nezletilý

Aktualizováno -
27. srpna 2021
20:29
Autor: ČTK, lac, rix - 
27. srpna 2021
17:32

Již druhé letecké neštěstí se stalo během jediného dne. Páteční pád malého vyhlídkového letadla na Mostecku zaplatili životy dva lidé. Vše je o to tragičtější, že jednou z obětí má být nezletilá osoba. Poté, co na Slovensku havarovalo letadlo se třemi lidmi na palubě, se tragická bilance zvýšila na 5 obětí!

Na mosteckém letišti Braňany v pátek odpoledne havarovalo malé motorové letadlo. Dva lidé na místě zemřeli, jeden dospělý a jeden nezletilý, informoval mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník, podle kterého mělo jít o vyhlídkový let. Příčiny pádu stroje vyšetřuje policie. Podle informací Blesku zahynula kromě pilota osoba teenagerského věku.

Oznámení o pádu letadla přijala policie v 15:40. „Mohu potvrdit úmrtí dvou osob. Na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému, spolupracujeme se správou letecké asociace a s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod," řekla mluvčí policie Alena Bartošová.

První neštěstí se stalo dopoledne

Během pátku tak došlo ke dvěma podobným neštěstím poté, co na Slovensku havarovalo malé letadlo, které odstartovalo z Brna. Tři lidé na palubě tragédii nepřežili. Mluvčí hasičů Katarína Križanová sdělila, že toto čtyřmístné letadlo spadlo u vesnice Mokrý Háj nedaleko města Skalica, které leží u hranic s Českem.

Podle serveru tvnoviny.sk stroj vzlétl dopoledne z Brna a měl mít namířeno do Nových Zámků. Letoun pilotoval sedmačtyřicetiletý Slovák žijící v Česku. V letadle seděli i dva jeho čeští kamarádi ve věku dvaapadesáti a devětadvaceti let. 

Stroj po pádu na zem začal hořet. Primátorka Skalice Anna Mierna na sociální síti napsala, že letadlo mělo technické potíže. Při pokusu o přistání mimo letiště se stroj zachytil o blíže neupřesněné vozidlo a došlo k několika výbuchům.

brano34 ( 28. srpna 2021 10:43 )

Tlaková níže (cyklóna), je oblast se sníženým tlakem vzduchu, přičemž tlak vzduchu v jejím okolí je vyšší než tlak uvnitř oblasti. Na synoptických mapách musí mít alespoň jednu uzavřenou izobaru.
Vlivem rotace Země pak na severní polokouli probíhá cirkulace vzduchu v cyklóně vždy proti směru pohybu hodinových ručiček, zatímco na jižní polokouli probíhá cirkulace vzduchu vždy po směru pohybu hodinových ručiček.

brano34 ( 28. srpna 2021 08:00 )

Tlaková níže Nick bude ovlivňovat proudění nad Českem až do středy. Nebezpečí dalších pádů nadšenců v "ultra-lehkých-letadlech" je o víkendu obzvláště vysoká!

zirioges ( 28. srpna 2021 07:52 )

Ke ztrátě kontroly nad letounem dochází, dostane-li se letadlo mimo letovou obálku, kdy může velmi rychle dojít ke ztrátě vztlaku a přechodu letadla do vývrtky. K takovému scénáři může přispět řada faktorů, jako například špatné posouzení situace, neschopnost poznat ztrátu vztlaku či nebezpečnou letovou polohu a reagovat na ně, malá zkušenost pilota s letounem, ztráta rychlosti či ovlivnění schopností pilota užívanými léky. Je důležité, aby piloti znali způsoby, jak letadlo z kritických poloh vyvézt (špatný úhel náběhu). Obzvláště nebezpečná je ztráta vztlaku níž nad zemí, kde pilot nemá dostatečnou výšku pro řešení situace.
Důležitá je instalace palubního indikátoru úhlu náběhu, který po připojení k rychloměru a stávajícímu indikátoru pádové rychlosti dokáže pilotovi poskytnout akustickou či hmatovou (vibrující část) informaci o skutečném úhlu náběhu letounu. Poskytuje přesnější informaci o proudění vzduchu kolem křídla a usnadňuje pilotovi rozeznání nebezpečných situací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání