Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pád letadla na Slovensku nepřežily tři osoby: Oběťmi jsou dva Češi a slovenský pilot

Aktualizováno -
27. srpna 2021
17:12
Autor: VaB, ČTK - 
27. srpna 2021
12:18

Při nehodě malého letadla na západě Slovenska zemřely všechny tři osoby na palubě stroje. Mezi obětmi páteční nehody letadla na Slovensku jsou podle tamních médií dva Češi a slovenský pilot. Stroj startoval z Brna. Informovali o tom slovenští hasiči a policie. 

Podle listu Nový čas a televize Markíza zahynuli dva Češi (†52 a †29) a slovenský pilot (†47), který žil v Česku. Policie totožnost mrtvých zatím nepotvrdila. Markíza původně informovala, že při nehodě patrně zemřel manželský pár z jihu Slovenska. To se nepotvrdilo.

Policejní mluvčí Zlatica Antalová informovala, že totožnost posádky se zatím nepodařilo definitivně určit, ve vraku stroje podle ní zemřeli pravděpodobně tři muži. Také mluvčí českého ministerstva zahraničí Eva Davidová sdělila, že s jistotou je zatím potvrzena pouze identita pilota, slovenského občana.

Ze zveřejněných záběrů vyplývá, že letadlo bylo registrováno v České republice. Podle údajů z leteckých radarů stroj dopoledne startoval v Brně, záznam o trase letu ale skončil ještě nad územím České republiky.

Mluvčí hasičů Katarína Križanová ČTK sdělila, že čtyřmístné letadlo spadlo u vesnice Mokrý Háj nedaleko města Skalica, které leží u hranic s Českem. Stroj po pádu na zem začal hořet. 

Policie uvedla, že okolnosti nehody prověřuje. Na místo neštěstí byli přivoláni i zástupci leteckého úřadu. Slovenský ministr dopravy Andrej Doležal uvedl, stroj letěl z Brna, informaci ČTK potvrdilo i tamní letiště. 

Slovenská policie uvedla, že okolnosti nehody prověřuje. Při zjišťování totožnosti obětí slovenským kriminalistům pomáhají i jejich kolegové z Česka. Na místo neštěstí byli přivoláni i zástupci leteckého úřadu.

Další tragédie

K nejtragičtějším nehodám malých letadel s Čechy na palubě v zahraničí patří nehoda, při které v prosinci 2007 zahynulo na Ukrajině pět českých občanů, z toho dva piloti. Stroj Beechcraft C90 letící z Hradce Králové se zřítil nedaleko Kyjeva. V srpnu 2005 pak ve Švýcarsku zemřeli čtyři Češi při nehodě malé cessny, která se zřítila nedaleko švýcarsko-italské hranice. V únoru 2010 zemřeli v Německu nedaleko za českou hranicí dva muži – Čech a Slovák – při zřícení malého proudového letadla, které krátce před pádem provedlo nepovolený akrobatický manévr.

Šlo o letoun VUT100 Cobra od kunovické firmy Evektor, který vlastní brněnská společnost UNIS. Majitel společnosti Jiří Kovář ČTK řekl, že letadlo bylo v hangáru aeroklubu, jehož členové ho mohli za určitých podmínek využít pro svoji potřebu. Bylo tomu tak podle něj i v tomto případě. Předseda aeroklubu Pavel Imriš ČTK řekl, že se na žádost policie k letu ani k posádce nebude vyjadřovat.

Tragické letecké nehody civilních strojů na Slovensku jsou v posledních letech spíše ojedinělé. Například v roce 2018 se zřítil lehký vrtulník, jeho pilot zahynul.

inregion_cz ( 27. srpna 2021 17:40 )

Vy budete, jemně řečeno, velmi jednoduchý. Zaprvé: kdybyste zmíněný stroj někdy viděl v reálu, nenapsal byste nikdy takovou hloupost, zadruhé: v dnešní době není vůbec složité se soukromým strojem proletět - vypůjčit si ho. To ovšem lidé jako Vy nemohou kvůli vlastním mindrákům a těžce skrývané závisti z úspěchu jiných nikdy pochopit. Závist je zkrátka velká mrcha, díky které Vám zbývá jen ta přízemnost, se kterou se za knipl nikdy nepodíváte. A možná je to tak dobře. Létání a hloupá pýcha nejde dohromady.

sorgedoktor ( 27. srpna 2021 17:38 )

Keresit to je dost zle.od roku 1918 by mela byt prioritou naseho naroda humanita

inregion_cz ( 27. srpna 2021 15:06 )

V únoru 2010 nezahynuli při pádu Cessny (malého proudového letadla) nedaleko česko-německých hranic dva muži, ale pilotka Barbora Bendová a pilot Henry Pytlík. Nehoda se stala 14.2.2010 v oblasti Saského Švýcarska. Nebylo by na škodu, kdybyste si nejprve nazdrojovali informace, než napíšete mylnou zprávu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání