Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivé svědectví z Afghánistánu: „Českého“ tlumočníka zbili a odvlekli! Milice ho zmláceného propustila

Aktualizováno -
16. srpna 2021
14:04
Autor: VaB - 
16. srpna 2021
10:41

Tálibán ovládl Kábul, tisíce lidí se snaží uprchnout ze země, letiště je zahlcené lidmi, kteří se snaží utéct před teroristy. Jediná cesta, jak se z Afghánistánu dostat, je totiž vzduchem. Spolek Vlčí máky se snaží všem tlumočníkům pomoci, jednoho už ale málem ztratili. Šlo o muže, který pomáhal s překladem pro české vojáky. Je zbitý, ale žije! 

Video  Situace na letišti v Kábulu, odkud z Afghánistánu spěšně odlétají diplomaté zahraničních zemí i jejich spolupracovníci i s rodinami, kteří by mohli být v ohrožení  - Twitter
Video se připravuje ...

„Ztratili jsme kontakt s jedním z tlumočníků, podle zprávy od jeho bratra vtrhli do domu ozbrojení muži, zbili ho a odvlekli,“ uvedl Spolek Vlčí Máky. O ženě a jeho třech dětech nic neví. 

Byl to vojenský tlumočník původem z Afghánistánu. Zřejmě ho tam udali sousedi nějaké milici Tálibánu, která tam procházela ulicemi. Ráno vtrhli do jeho domu, zbili ho a odvlekli pryč. Nechci domýšlet, co se s ním dál bude dít,“ upřesnila Blesku šéfka spolku Vlčí máky Miroslava Pašková. Od doby, co se Tálibán dostal do Kábulu, udržují nepřetržitý kontakt s dvanácti tlumočníky a snaží se jim pomoci. 

Po několika hodinách přišla dobrá zpráva. „Právě se ozval unesený tlumočník, jeho otec požádal sousedy, aby za něj šli orodovat, a tak jej milice pustila. Je zbitý, ale živý," informovala Blesk Pašková. 

Někteří dostali zprávu o tom, že mohou nastoupit na palubu vládního letadla, někteří ani neví, zda se na seznam vůbec dostanou. „Jedna z rodin je od včerejška v podzemí bez jakýchkoli zásob vody a jídla. Naopak včera večer pozvalo Ministerstvo obrany České republiky do evakuačního letu jiné dva tlumočníky, kteří původně na seznamu nebyli,“ dodává spolek.

Myslí si, že už dříve mohlo dojít k chybám při sestavování seznamu. „Žádáme vládu, aby na palubu zbylých evakuačních letů pustila všechny bývalé tlumočníky Armády České republiky, kteří se ještě dokáží dostavit na letiště,“ apelují na vládu.  

Podle informací Blesku by měl do Kábulu v pondělí kolem jedné hodiny odpoledne odletět další armádní speciál. Je tedy možné, že se na palubu dostanou další tlumočníci. 

Spolek Vlčí Máky je dobrovolnická organizace, která pomáhá válečným veteránům. Pomáhali ale i policistům, hasičům, celníkům nebo členům vězeňské stráže. 

latecia ( 17. srpna 2021 13:48 )

Ona si je k sobe nataha Anglie zase az jim poskytne azyl, barak atd a vychova budouci teroristy. Pak se divi ze jim tam s macetama behaji po hristi.

latecia ( 17. srpna 2021 13:45 )

A co tam cely ty roky Amici delali? To je teda komedie lol

A kdo bude ty zensky s detma zivit kdyz maji vsechny zakazano pracovat a muzi zdrhaji dp Evropy?

mabo ( 17. srpna 2021 07:53 )

Pořád tu čtu pomozme tlumočníkům,ale kolik těch tlumočníků vlastně je ???Přece každá zem,která se zasloužila o demokracii v této zemi,měla tlumočníky svoje,kolik lidí vlastně pracovalo na ambasádě a jakto že nestačí jedno letadlo a budou létat další a další.To by nán měla vysvětlit vláda i opozice.Ať víme na čem jsme.

mabo ( 17. srpna 2021 07:52 )

Pořád tu čtu pomozme tlumočníkům,ale kolik těch tlumočníků vlastně je ???Přece každá zem,která se zasloužila o demokracii v této zemi,měla tlumočníky svoje,kolik lidí vlastně pracovalo na ambasádě a jakto že nestačí jedno letadlo a budou létat další a další.To by nán měla vysvětlit vláda i opozice.Ať víme na čem jsme.

rezacek ( 17. srpna 2021 00:45 )

Protože máme jiné starosti, než řešit problémy v kdovíjaké ...i. A problémy místních kolaborantů nejsou našimi problémy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání