Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Případ vykolejení vlaku u Mariánských Lázní u soudu: Byl na vině strojvedoucí?

Autor: ČTK - 
12. srpna 2021
16:42

Okresní soud v Chebu ve čtvrtek zprostil obžaloby strojvůdce Radima R., který v červenci 2019 vykolejil s nákladním vlakem u Mariánských Lázní. Podle rozhodnutí soudu šlo o systémové selhání na železnici, informoval ve čtvrtek zpravodajský server iDNES.cz. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se ještě v soudní síni odvolal, uvedl server.

Strojvedoucí jel 28. července v úseku s rychlostí omezenou na 30 kilometrů v hodině tempem 90 km/h. Vykolejilo tehdy 13 vagonů a lokomotiva vlaku, který převážel vápenec. Při nehodě vznikla škoda 28 milionů korun.

Policie loni v květnu obvinila strojvedoucího z trestného činu ohrožení z nedbalosti. Muži v případě prokázání viny hrozilo až osmileté vězení. Policie tehdy dospěla k názoru, že strojvedoucí nerespektoval drážní dopravní značení.

Následně ale téhož roku v červenci Drážní inspekce dospěla k závěru, že informace o snížení rychlosti se ke strojvedoucímu vlaku nedostala včas, a to i přes to, že jak provozovatel dráhy, tak příslušný dopravce splnili své povinnosti a informaci o změně rychlosti řádně a včas zveřejnili.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání