Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Osudová chyba a pak pád! Horolezec se v Tatrách zřítil do hluboké propasti

Aktualizováno -
9. srpna 2021
13:34
Autor: rix - 
9. srpna 2021
12:56

Osudová chyba stála polského horolezce ve Vysokých Tatrách život. Nešťastník se odjistil při slaňování, uklouzl a spadl z dvě stě metrů vysoké stěny. Svým zraněním na místě podlehl.

Horští záchranáři přijali hlášení od náhodných svědků, kteří horolezce viděli. Informací ale měli velmi málo. „Informace byly strohé, byl nahlášený pád, nic víc jsme nevěděli,“ uvedl záchranář Daniel Mahdal pro Noviny.sk. Po čase se měli dovědět, že muž spadl do Mengusovské doliny. Vrtulníkem pak po horolezci pátrali. 

„Udělali jsme jeden přelet okolo hřebene. Při druhém přeletu už jsme viděli tělo nebohého muže,“ dodal Mahdal. Záchranáře k nešťastníkovi pak spustili pomocí navijáku z vrtulníku. „Záchranářům se podařilo polského horolezce z terénu evakuovat a převézt do Starého Smokovce,“ popsala mluvčí Zuzana Hopjaková.

Tělo muže dovezli do márnice, jeho zranění byla neslučitelná se životem. Život ho stála osudová chyba. „V podstatě padal dvě stě metrů. Šlo o fatální chybu. Při slaňování se odpojil z jištění a neměl žádné druhé, kterým by se zabezpečil. Uklouzl a spadl ze skály,“ vysvětlil záchranář. 

Video Polský horolezec zahynul ve Vysokých Tatrách. - TV JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání