Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rafinované pokusy jak připravit lidi o peníze: Podvodníci se vydávali za bankéře a policistu!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
4. srpna 2021
15:33

Dvě ženy z Chomutovska kontaktovali podvodníci z čísla, které odpovídalo oficiálnímu číslu banky, u které mají vedený bankovní účet. Údajný pracovník banky jim sdělil, že k jejich účtu byla v jednom případě podána žádost o úvěr, ve druhém případě sjednána půjčka, v obou případech šlo o 100.000 korun. Jeden z volajících se vydával dokonce za policistu!

Vynalézavost některých podvodníků nezná mezí! Podvodník, který oslovil ženy z Chomutova, uvedl, že si chce ověřit údaje. „Ani jedna z poškozených si však předtím o žádný takový úvěr u své banky nezažádala. Údajný operátor banky pak chtěl znát osobní údaje a údaje týkající se bankovního účtu. Po jedné z poškozených také požadoval, aby si po telefonu zkusila zažádat o další, 'ověřovací' půjčku, což majitelka účtu na základě jeho věrohodných tvrzení učinila," uvedla mluvčí policie Miroslava Glogovská.

Pachatel pak po ženě chtěl, aby transakci dokončila přes vkladový bankomat jiné společnosti. Žena požadavek odmítla, poté ji kontaktovalo další číslo, kdy se volající vydával za policistu.

Obě ženy si telefonáty ověřily u svých bank, kde zjistily, že se jednalo o podvodníky, kteří napodobili telefonní číslo banky a také číslo policie. „Obě ženy však díky informacím od skutečných pracovníků banky pak u svých bank provedly potřebná opatření, aby ke zneužití jejich účtů nedošlo," uvedla mluvčí.

Jak Glogovská rovněž sdělila, policie eviduje podvodné jednání na Chomutovsku a také na Děčínsku a Ústecku. Neznámý pachatel cílil na seniory a pod záminkou, že je jejich vnuk, požadoval peníze.

Nejslavnější český podvodník prodal i Eiffelovku! Za oběti si ovšem zpravidla vybíral boháče, nikoli obyčejné lidi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání