Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tělo krásné manažerky (†33) se dalo identifikovat už jen podle zubů: Zvrhlý policista se doznal k její vraždě a dalším strašným skutkům!

Autor: ČTK, yks - 
9. července 2021
14:06

Dlouho tvrdil, že má na svědomí její únos a znásilnění, nyní přiznal i třetí a nejtěžší zločin, který je mu kladen za vinu. Otřesná vražda krásné anglické manažerky Sarah Everardové rozbouřila veřejné míně a vzbudila v Británii vlnu protestů proti násilí páchanému na ženách.

Zvrhlý britský policista Couzens, který pracoval jako ostraha diplomatických budov, se před soudem objevil skrze videohovor z věznice Belmarsh. Soudní úředník se ho zeptal, zda přiznává nebo nepřiznává vinu ve věci vraždy, načež Couzens odpověděl, že přiznává. „Přiznáváte se k vraždě?“ ujišťoval se úředník. „Ano,“ odpověděl policista. Za vraždu mu podle listu The Guardian hrozí až doživotní trest. Rozsudek si vyslechne při dvoudenním slyšení, které začíná 29. září.

Everardová byla unesena, když se vracela z londýnské čtvrti Clapham domů do čtvrti Brixton. Pohřešována byla od 3. března. Její tělo následně objevili policisté v lese nedaleko města Ashford v hrabství Kent. Nalezené tělo bylo v takovém stavu že ho museli identifikovat podle zubů! Pitva prokázala, že žena zemřela v důsledku tlaku na krk. 

Případ šokoval Británii a vyvolal debatu o tom, zda se ženy mohou při večerních procházkách cítit bezpečně. Mnoho žen přitom otevřeně promluvilo o osobních zkušenostech s tím, že policie a společnost se problému dostatečně nevěnují.

Premiér Boris Johnson reagoval příslibem, že zvýší výdaje na bezpečnostní kamery a pouliční osvětlení, aby se ženy a dívky cítily bezpečně. Kritici však tato opatření označili za zbytečná; podle skupin bojujících za práva žen se soustředí spíše na potlačení projevů, než na řešení společenského problému. Další vlnu nevole vyvolal mezi Brity zásah policie na pietní akci za Everardovou, který vedl k demonstracím vůči navrhovanému zákonu o policejních pravomocích.

Couzens, který k policii nastoupil v roce 2018, unesl Everardovou v půjčeném autě, uvedl prokurátor Tom Little. Svou oběť nikdy předtím neviděl. Ačkoliv přiznal vinu, Couzens neobjasnil, kde Everardovou znásilnil a zavraždil.

„Pořád nevíme, co ho vedlo ke spáchání takového děsivého činu vůči cizímu člověku,“ uvedla za prokuraturu Carolyn Oakleyová.

Londýnské policejní složky, u kterých Couzens sloužil, vyjádřily nad zločinem zděšení a šok. Kontrolní orgány však vyšetřují, jak policie postupovala v případě obvinění, že se Couzens obnažoval na veřejnosti několik dní před únosem Everardové, píše agentura AP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání