Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrůzy, které Mladićovi vynesly doživotí: Mstil se kvůli dceři?

Autor: ran, ČTK - 
9. června 2021
05:00

Bosenskosrbský generál Ratko Mladić (79), symbol bestialit spáchaných za války v bývalé Jugoslávii v letech 1992-1995, z vězení už nejspíš nikdy nevyjde. Nekompromisní rozsudek z roku 2017 potvrdil v úterý soud v Haagu. Velitel srbských sil přezdívaný „řezník z Bosny“ tak zůstane za mřížemi do smrti. Z výčtu zločinů, za něž je zodpovědný, běží mráz po zádech!

Podle potvrzení rozsudku haagského tribunálu v procesu, který trval od roku 2011 do roku 2017, je Mladić vinen v deseti bodech obžaloby z jedenácti. Soud byl sledován nejvíce kvůli krvavému masakru z července 1995 v bosenské enklávě Srebrenica, kde Mladićovi vojáci chladnokrevně povraždili přes 8 000 civilistů.

Pramalá šance na svobodu

Události před a po dobytí Srebrenice označil Mezinárodní soudní dvůr OSN za genocidu, představují největší masakr v Evropě od druhé světové války. Mladič za něj a další své zločiny z průběhu bosenské války bude sedět nejspíše do konce života. První možnost, kdy by se mohl dostat na svobodu, by mohla přijít až v jeho 99 letech.

Zločiny proti lidskosti zahrnují terorizování obyvatelstva, raketové útoky na ně, hromadné vraždy mužů, starých lidí i dětí, znásilňování žen, braní zajatců z řad civilistů, jejich mučení a předem plánované zabíjení.

Celá multietnická válka, v níž proti sobě bojovali Bosňáci, Chorvati a Srbové, za sebou zanechala 100 000 obětí na celém území dnešní Bosny a Hercegoviny.

Nikdo nebyl v bezpečí

Kromě Srebrenice a dalších míst k Mladićovým zločinům docházelo i v obklíčeném hlavním bosenském městě Sarajevu. Tam generál nevinné obyvatele terorizoval tím, že na ně nasadil své odstřelovače. Na sarajevské civilisty také shazoval bomby a granáty. Na město jich denně dopadaly stovky a bezohledné útoky si vyžádaly přes 11 000 lidských životů. Mezi oběťmi bylo i 1601 dětí.

Mladić nerespektoval nedotknutelnost nevojáků ani příslušníků mírových sil OSN. Vzal do zajetí členy předsunutých nizozemských hlídek rozmístěných kolem Srebrenice a vyhrůžkou, že je připraví o život, si vymohl odvolání náletů NATO. Těch se totiž bál jako čert kříže.

Bod obžaloby, který nakonec k tíži Mladićovi připsán nebyl, se týkal dalších pěti bosenských obcí, kde se měli vojáci bosenskosrbského generála dopouštět vražd bosenských Muslimů a Chorvatů už v prvním roce války.

Zatvrdila ho rodinná tragédie?

Podle některých zpráv, které citují osoby, jež Mladiće blíže poznaly, měla na masakr v Srebrenici nepřímo vliv i sebevražda generálovy dcery. Studentka medicíny Ana si vzala život v roce 1994. Zastřelila se otcovou pistolí. Udělala to z hrůzy, kterou v ní vzbudily informace, že její táta dával rozkazy k etnickým čistkám.

Mladić se podle těchto zdrojů po smrti milované dcery zatvrdil. Kdyby mladá žena zůstala naživu, mohly se události v závěru války vyvíjet jinak? Jak se říká, historie nezná kdyby. Nezvládnuté pocity křivdy, které byly třeba v mysli nechvalně proslulého „řezníka z Bosny“ pomstít, ale zřejmě mohly stát za zcela zbytečným hororem a utrpením válečných obětí.

Mladić dlouhodobě svou vinu odmítá, tvrdí, že pouze konal povinnost, když „bránil svou zemi před západními mocnostmi“. S tím ale u soudu neuspěl. Skončil tak poslední velký proces, jenž byl veden v souvislosti s válkami v bývalé Jugoslávii.

Bezprecedentní etnické násilí a hrůza. Smrt tisíců nevinných lidí a bezmoc mezinárodního společenství tváří v tvář masakru. Jakou roli v tom sehrál generál Ratko Mladić?

Video  Ratko Mladić  - Videohub
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 9. června 2021 15:07 )

Jj, je to těžké. A i proto si myslím, že by si každý stát měl řešit své problémy sám. Nakonec to vidíme i teď na Ukrajině, kde to také nevypadá na uspokojivé řešení. Jinak, kdo byl na vojně, tak ví, jaké tam měl možnosti.

bizon_pepa ( 9. června 2021 15:03 )

Rozumím. Říkali, že covid způsobil snížení iQ. Ale že až takhle... Na druhou stranu je prima, že se aspoň můžeš smát, když už nejsi schopen zmatlat jednoduchou myšlenku. ;-)

wenzel trousil ( 9. června 2021 14:51 )

A kdy budou souzeni valecni zlocinci z USA? Treba za zlociny ve Vietnamu? Iraku??? Nebo Netan­jahu,­,,pach­ajici Holocoust na Palestincich?

jarmusch ( 9. června 2021 14:08 )

Ano, hodně se o tom hovoří, něco jsem na sociálních sítích zhlédl, bohužel vždy mi přijde, že to není objektivní a je to vždy z pohledu jedné strany a já když nemám ověřené zdroje, tak nechci házet na nikoho vinu, vím jedno, nejvíc při válkách trpí obyčejní lidé, kteří válku nechtějí, buď jako civilisté nebo musí jít bojovat, jinak jim hrozí v lepším případě vězení a mučení, v horším poprava, ti co ji vyvolají, jsou pak někde zalezlí s ochrankou, tyhle lidi taky po válce soudit, i když se jim neprokáže žádný mrtvý či mučený, jen za to vyprovokování nebo vyvolání války, to jsou ti největší zmetci, politici, profesionální vojáci, co válku potřebují, aby se cítili užiteční, zaštiťují se vlastenectvím a kdo bojovat nechce, je vlastizrádce, sice jsem na vojně byl a přísahal bránit vlast, ale vždy bych se rozmýšlel za koho a za co bojuju.

bizon_pepa ( 9. června 2021 13:31 )

Souhlasím s tebou, že každá válka je za hranou. Ale vrátíme-li se k oprávněnosti soudu. Pak by museli být souzeni i amíci za humanitární bombardování a všichni ti, kteří je vtom podporovali. Ti si totiž myslí, že když tam fyzicky nebyli, tak za nic nemohou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání