Růžičkův obhájce Pavel Vank se za svého klienta bil jako lev. Upozornil, že v obdobných situacích byli obžalovaní z bagatelních krádeží v nouzovém stavu ohroženi trestní sazbou 2 až 8 let. Aby měli šanci na nižší trest, využili institut prohlášení viny, který představuje významnou polehčující okolnost. To učinil i Růžička.    

Video
Video se připravuje ...

Recidivista ukradl v nouzovém stavu čokolády, půjde na 2 roky za mříže Zdeněk Matyáš

NS: Za bagatelní krádež nižší trest

Jenže v mezidobí došlo ke změně rozhodovací praxe Nejvyššího soudu, který uvedl, že podobný typ krádeže s minimální škodou musí mít věcnou souvislost s nouzovým stavem, například krádež zdravotnického materiálu. Původně zvýšená sazba se tak rázem změnila na rozmezí od půl roku do tří let vězení. 

„Pokud by tedy pachatel neprohlásil vinu, zřejmě by dosáhl u odvolacího soudu snížení trestu. Dochází tak k paradoxní situaci, kdy pachatelé, kteří se k celé věci postavili čelem a prohlásili vinu, jsou znevýhodněni oproti těm, kteří se rozhodli tento institut nevyužít,“ argumentoval obhájce.

Navrhl pro svého klienta.trest na spodní hranici sazby případně alternativní trest.

U soudu jako doma  

Krajský soud ale tuto argumentaci nepřijal. Upozornil, že Růžička spáchal krádež čokolády v podmínce, navíc čelil i trestu za distribuci drog. Na kontě má osm konfliktů se zákonem včetně loupeže.

„Uložený trest odnětí svobody není příliš přísný. Na straně obžalovaného je celá řada přitěžujících okolností,“ vysvětlila soudkyně Markéta Jirsová. 

Verdikt je pravomocný. Obhájce Vank nicméně připustil, že po poradě s klientem zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.

Fotogalerie
4 fotografie