Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obchodník s kryptoměnami měl nafingovat svoji smrt: Klienti se cítí podvedení a žádají exhumaci!

Autor: ran - 
5. června 2021
05:00

Kanadský kryptoměnový obchodník Gerald Cotten (30) nejen že spolupracoval s usvědčeným kriminálníkem, ale měl si také užívat rozmařilého životního stylu za peníze svých klientů. Když byl v roce 2018 na líbánkách v Indii, záhadně zemřel. Podezírají ho, že smrt nafingovat, a žádají o exhumaci těla, aby se přesvědčili, že zakopali opravdu jeho.

Dohady o tom, že mladý obchodník Cotten smrt fingoval, se vyrojily poté, co firma Quadriga CX, kterou spoluzaložil, údajný skon držela celý měsíc v tajnosti. Navíc se ukázalo, že Cotten byl jediný, kdo měl ve firmě přístup k penězům.

Když manželka Jennifer Robertsonová informaci o výlučném přístupu k financím společnosti po „smrti“ partnera zveřejnila, firma vyhlásila bankrot. V tom okamžiku totiž dlužila 76 tisícům klientů horentních 137 milionů dolarů (téměř 3 miliardy korun). 

Klienti firmy, kteří se cítí podvedeni, teď tlačí úřady k tomu, aby bylo tělo vyzvednuto z hrobu a prokázalo se, že skutečně patří Cottenovi.  

Jeden z nejbližších spolupracovníků a další spoluzakladatel firmy Quadriga CX Michael Patryn byl už dříve na 18 měsíců odsouzen za podvody, Cotten s ním přesto vesele podnikal.

Cottenovou smrtí na líbánkách v Indii v roce 2018 a jeho podnikatelskými aktivitami už se podle webu deníku Dail Mail zabývá policie i FBI.

Jak jeden z klientů, vystupující jen pod kódovou přezdívkou QCX-INT, uvedl pro televizi CBC, utrácel prý Cotten neuvěřitelné sumy za luxusní život. A QCX-INT i další údajně podvedení investoři do kryptoměn obviňují kanadské úřady z nečinnosti. „Je to jako obrovská bankovní loupež za 200 milionů dolarů a státní aparát tomu prakticky jen nečinně přihlíží,“ řekl.

QCX-INT dále tvrdí, že o podvodu existují naprosto pádné důkazy. „Ale oni pořád chodí a říkají nám, že těch důkazů potřebují víc, i jen aby vůbec mohli vyšetřovat!“ zlobil se. „Mám skutečně pocit, že bych jim měl obrazně řečeno ukázat zakrvácenou mrtvolu a ještě kouřící zbraň s otisky prstů, aby se do toho případu pustili!“ poukázal na liknavost úřadů klient.

Zda se k exhumaci těla kvůli ověření totožnosti opravdu přistoupí, ukáže až čas.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání