Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čecha Michala (41) odsoudili ve Velké Británii: Chce být vyhoštěn, ale uvázl ve vězení

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: jel - 
31. května 2021
14:45

Jednačtyřicetiletý Michal Dolana se přestěhoval do Velké Británie před dvěma lety. Loni zaútočil na svou přítelkyni a byl usvědčen z těžkého ublížení na zdraví. Měl skončit ve vězení na 21 měsíců, dobrovolně si však vybral, že bude raději deportován zpět do České republiky. Kvůli pandemii koronaviru se tak však nestalo, násilník nyní chce žalovat vládu.

Dolana byl zatčen loni v březnu a odsouzen v září. 2. října se rozhodl, že raději předčasně opustí Spojené království a nechá se vyhostit. Podepsal dohodu o předčasného vyhoštění uvězněných zahraničních pachatelů. Kvůli pandemii koronaviru se však do rodné země dodnes nedostal, lety do Prahy byly totiž zastaveny. 

Nepřímý let nepřipadá v úvahu

Čech požádal britské Ministerstvo zahraničí, aby mu umožnilo cestu do České republiky nepřímým letem přes Paříž nebo Amsterodam. Podle imigračních úředníků je to však v rozporu s politikou vlády. Údajně už bylo čtyřikrát stanoveno datum dne, kdy má odletět, nikdy se tak však nestalo.

Nyní jsou již lety z letiště Stansted do Prahy obnoveny, ale Dolana stále zůstává v migračním zadržovacím středisku Harmondsworth poblíž Heathrow. Jeho tamní pobyt stojí britskou vládu v přepočtu přibližně 20 tisíc korun týdně. 

Nově by měl být Čech deportován 21. června, jeho právník však říká, že není jisté, co se stane, protože již několikrát bylo stanoveno datum Dolanova odletu, ale stále zůstává v Británii. 

Právník podal žalobu

„Podáváme žalobu, že jde o nezákonné zadržení a žádáme o náhradu škody. Nyní jen ztrácejí čas. Minulý týden požádala ministryně zahraničí o dalších čas na odpověď,“ uvedl pro Daily Mail Dolanův právník Zafar Abbas.

Podle Lucy Moretonové z organizace Immigration Services Union se však cizinci často vyhýbají deportaci tím, že odmítají podstoupit testy na covid-19. „Řada zemí vyžaduje negativní testy, a pokud tomu (cizí zločinci, pozn. red) nechtějí vyhovět, můžeme s tím udělat jen velmi málo,“ řekla Moreton.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání