Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skialpinistu Ondru (†17) zabila lavina v Krkonoších: Co zjistila policie?

Autor: ČTK - 
29. dubna 2021
11:17

Trutnovská policie uzavřela a odložila vyšetřování úmrtí sedmnáctiletého skialpinisty v lavině v Obřím dole v Krkonoších v polovině února. Kriminalisté nezjistili, že by mladík zemřel kvůli cizímu zavinění, řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Lavina strhla i čtyřicetiletého skialpinistu, který pád masy sněhu přežil.

„Z provedených šetření nevyplynuly žádné skutečnosti, že k úmrtí mladého muže a ke zranění staršího muže došlo cizím zaviněním. Vyšetřovatel vydal usnesení o odložení, neboť se nejedná o podezření z trestného činu,“ uvedla mluvčí.

Lavinu podle informací horské služby strhl mladší skialpinista, když stoupal žlabem Úpičky v Obřím dole ke Slezskému domu. Po předchozím sjezdu žlabu si jej chtěl sjet ještě jednou. Starší skialpinista po prvním sjezdu žlabu zůstal ve svahu a svého kolegu chtěl při druhém sjezdu nafilmovat a nafotit. V Krkonoších tehdy platil druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice.

Pomoc záchranářů přivolal starší z mužů, který nebyl masou sněhu zcela zasypán. Na místě zasahovaly také dva vrtulníky, jeden z Hradce Králové a druhý z Liberce. Zraněného a podchlazeného staršího skialpinistu přepravil jeden z nich do traumacentra liberecké nemocnice. Utrpěl pohmožděniny, otřes mozku a zlomeniny. Mladšího muže našla horská služba pod sněhem bez známek života.

Druhou obětí lavin v letošní zimě v Krkonoších se stala pětatřicetiletá skialpinistka z Mělnicka. V neděli 14. března ji zasypala lavina v oblasti Mužských kamenů na polské straně hor. Po převozu do nemocnice zemřela. Policie případ jejího úmrtí podle Kormošové nadále vyšetřuje. Žena byla na hřebenech s několika dalšími skialpinisty, kteří jí ale podle horské služby nepomohli. Část jich z místa neštěstí odjela, zbylí neměli vybavení a znalosti záchrany.

drazor ( 29. dubna 2021 14:10 )

Otec vytáhl syna na výlet, ten ale mesí mít „dobrý“ pocit. Arogantní vemeno co má na svědomí smrt svého syny!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání