Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pod třemi chlapci (7, 10, 11) v Žamberku se prolomil led: Jejich stav zůstává kritický!

Aktualizováno -
4. března 2021
20:21
Autor: yks, ČTK, Tomáš Koníček, jel - 
4. března 2021
16:04

Na vodní ploše Zámeckého rybníku v Žamberku došlo ve čtvrtek krátce před 15. hodinou k velkému neštěstí. Pod skupinkou dětí se prolomil led. Topících chlapců si  všimly dvě starší dívky, které se jim snažily pomoci. To se ale bohužel nepodařilo a samy skončily v péči zdravotníků. Kluky se podařilo z vody dostat až hasičům a policistům a ve vážném stavu byli letecky převezeni do nemocnic.

Na místě zasahovaly všechny složky IZS. Podle informací Blesku si dvě starší dívky všimly, jak se v rybníku topí tři malí kluci, a snažily se je zachránit. Jenže marně, na pomoc musely zavolat hasiče.

„Hasiči, kteří dorazili k události, použili k zajištění místa nafukovací člun a vrhli se do ledové vody hledat tři děti. Postupně pod ledovou krustou byly nalezeny všechny tři děti, které byly ihned předány posádkám zdravotnické záchranné služby. Záchranáři dětem po příjezdu poskytli potřebnou lékařskou pomoc,“ sdělila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Náročná záchrana

Na místo ihned dorazili také policisté, kteří zasahujícím hasičům bez váhání vyrazili na pomoc. „Absolutně jsme nad ničím nepřemýšleli a běželi jsme po ledu k té díře. Cestou jsem s kolegyní odhazoval součásti uniformy, abychom byli lehčí. V tu chvíli vůbec nepřemýšlíte nad tím, že by se ten led pod vámi mohl prolomit,“ popsal policista. Když se dostali k díře, spolu s hasiči viděli pod ledem dvě děti, které chtěli vytáhnout z vody.

„Nicméně led se prolomil i pod kolegou a ten skončil také ve vodě. Po nějaké době jedno z dětí policista s hasičem vytáhli ven. Druhé se snažili vytáhnout hasiči za pomocí člunu. Po nějaké době byl z vody vytažen i třetí z chlapců,“ doplnila policejní mluvčí Markéta Janovská.

Podle informací TV Nova bylo jedno z dětí pod vodou deset minut, a další dokonce dlouhých dvacet minut. Všem třem chlapcům se zastavilo srdce a po vytažení z vody museli být resuscitováni. 

Chlapci jsou v kritickém stavu

„Na místě byly tři vrtulníky Letecké záchranné služby z Olomouce, Hradce Králové a Brna. Na místo byl povolán i psycholog HZS Pardubického kraje,“ uvedla mluvčí Horáková. 

Jak Blesku potvrdila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová, jedno z dětí si převzali po leteckém transportu a odvezli ho do nemocnice. Blesk byl na místě v momentě, kdy vrtulník se zraněným přistával v Zítkových sadech.

Druhý vrtulník letěl do Fakultní nemocnice v Olomouci. „My jsme byli požádáni o spolupráci, letěli jsme na místo a transportovali dítě do olomoucké nemocnice za stálé resuscitace,“ uvedla Michaela Bothová, mluvčí jihomoravské záchranky. Třetí vrtulník transportoval nakonec posledního z chlapců do nemocnice v Brně.

Pomoc podle mluvčího záchranky Aleše Malého potřebovaly také dvě dívky, které se snažily nejprve chlapcům pomoci. „Obě převezly sanitky do spádové nemocnice,“ uvedl. Nova uvedla, že stav chlapců zůstává kritický.

Petr Mánek ( 6. března 2021 08:42 )

Právě že bohužel se stalo, jeden chlapec zemřel a dva bojují o život v kritickém stavu v nemocnici.

cestovatel2 ( 5. března 2021 12:00 )

Bohužel podle informací v diskusi na Seznamu je ten nejstarší po smrti.

aquarie ( 5. března 2021 08:23 )

Ano, ze srdce preji tem detem i jejch rodinam, aby se z toho dostaly. Mate pravdu, podchlazeni mozku i tela zpomali metabokicke pochody a je sance na zachranu. Rizene podchlazeni se pouziva i v medicine v nekterych situacich.

brano34 ( 5. března 2021 07:57 )

-Co to je vlastně utonutí?
-Při utonutí dojde k nadechnutí většího množství vody do plic a uzavření dýchacích cest. Při utopení nastává smrt nedostatkem kyslíku v těle někdy už po 2 – 3 minutách.
-Pokud se v zimě propadnete pod led a podaří se vám vyplavat zpět nad hladinu, okraj ledové hrany vám může být oporou než přivoláte pomoc. Většinou se při propadnutí posunete pod led, který vám znemožní se nadechnout vzduchu.
-Jen trénovaný člověk nezpanikaří a dokáže se pod ledem ve velmi studené vodě zorientovat.

PavelSki ( 4. března 2021 22:10 )

Kromě hloupě laděného komentáře si doplňte vzdělání.

V normálních podmínkách už začne odumírat po 5 minutách.
V ledové vodě je šance. Pozastaví se metabolizmus a především u dětí byly případy, že bez poškození přežilo dítě i 15-20minut.

Šance je, přeji všem plné uzdravení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání