Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragická smrt potápěče v lomu Borek: Stál jsem vedle Tebe 5 hodin, ale to jsi o tom už nevěděl, truchlí kamarád

(ilustrační foto) Tragická smrt potápěče v lomu Borek: Tomáše (†59) hodinu oživovali!
(ilustrační foto) Tragická smrt potápěče v lomu Borek: Tomáše (†59) hodinu oživovali!  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: rc - 
23. února 2021
17:18

Tragédie se stala koncem ledna v lomu Borek. Zemřel tam zkušený potápěč Tomáš K. (†59) z Prahy. Na místo byl vyslán vrtulník záchranné služby a záchranáři se ho snažili hodinu oživit, ale marně. Případem se zabývají policisté a byla nařízena pitva, která má určit příčinu smrti. Jeho přítel popsal, co se při potápění stalo.

Vášnivým potápěčem byl Tomáš K. z Prahy. V lednu se proto vypravil potápět se do lomu Borek u Vilémova na Havlíčkobrodsku. Ovšem tento ponor se stal pro devětapadesátiletého muže osudným. Přítel Tomáše a provozovatel potápěčské školy Radek Houfek z Golčova Jeníkova pro zpravodajský web Denik.cz uvedl, že poté, co se Tomáš vynořil z vody, si stěžoval na bolest. „Asi po pěti minutách, když byl ještě ve vodě, upadl do bezvědomí. Jeho kolega potápěč mu pomohl na břeh, kde se ho nejprve sami a pak profesionální záchranáři snažil oživit. Bohužel se jim to nepovedlo,“ řekl pro Deník Houfek s tím, že se Tomáš svými zkušenostmi se vyrovnal policejním potápěčům.

Na místo byl vyslán záchranářský vrtulník z Hradce Králové. Ovšem přes veškerou snahu záchranářů se muže nepodařilo zachránit. Záchranáři ho oživovali zhruba hodinu, ale marně. Příčina náhlé smrti Tomáše je stále nejasná. V případu byla nařízena pitva. Informace o jeho smrti se objevila na facebookové stránce Lom Borek, kterou spravuje právě Radek Houfek.

„Navždy nás opustil Tomáš. Zemřel ve středu 27. 1. 2021 v lomu Borek u Chotěboře při jeho milovaném potápění,“ napsala Tomášova manželka s tím, že ho zradilo zdraví. „Vzhledem k současné situaci proběhlo rozloučení v úzkém kruhu rodiny,“ dodala vdova.

„Už je to pár dní, a tak se i já i tato voda veřejně rozloučím s Tomášem. Jsem jeden z několika posledních lidí, kdo s Tebou mluvil. Stál jsem vedle Tebe 5 hodin, ale to jsi o tom už nevěděl. Doprovodil jsem tě do auta na poslední cestu. Všem, co tě znali, budeš chybět, odpočívej v pokoji,“ rozloučil se se svým přítelem na stránce Lom Borek na facebooku.

VIDEO: Český potápěč našel v Chorvatsku v moři mrtvolu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání