Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Malého chlapce (†7) zabil proud ze svítilny v zahradní restauraci: Elektrikář vinu odmítá

Malého chlapce (†7) zabil proud ze svítilny v zahradní restauraci: Elektrikář vinu odmítá.
Malého chlapce (†7) zabil proud ze svítilny v zahradní restauraci: Elektrikář vinu odmítá.  (Autor: Profimedia.cz, Metropolitní policie )
Autor: jžk - 
25. ledna 2021
19:11

Sedmiletý Harvey Tyrrell zemřel poté, co se dotkl probíjejícího svítidla na zídce hospodské zahrádky v Londýně. Elektrikář, který světla v podniku instaloval, obvinění z hrubé nedbalosti odmítá.

Harvey Tyrrell (†7) z předměstí Londýna byl zasažen elektrickým proudem, když 11. září 2018 vylezl na zahradní zídku podniku King Harold Pub ve východní části města. Mohlo za to nejspíš špatně izolované osvětlení, které probíjelo. Chlapec byl okamžitě převezen do nemocnice, ale o hodinu později byl prohlášen za mrtvého.

Elektrikář Colin Naylor (73), který svítidlo instaloval, obvinění ze zabití z nedbalosti popírá a stejně tak i obvinění z nesplnění povinnosti dle zákona o bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na pracovišti. Zato majitel hospody, David Bearman, který je zároveň švagr pana Naylora, se k zabití chlapce přiznal. I jeho totiž v létě 2018 pouhý dotyk s pojistkovou skříňkou odhodil napříč sklepem.

V podstatě se malý Harvey zabil tím, že seděl na jednom ze světel a následně se chytil kovového zábradlí, takže se zdá být jasné, že jeho tělem muselo proudit velké množství elektřiny, které způsobilo smrtelné škody,“ řekl prokurátor Duncan Penny. Porotcům u Korunního soudu Snaresbrook bylo popsáno, jak si chlapec hrál se svým kamarádem, když si sedl na jednu z lamp, přičemž rukama svíral zábradlí. Jeho kamarád si šel pro brambůrky, a když se vrátil, nalezl svého kamaráda prohnutého křečí.

Harvey Tyrrell zemřel v podstatě před očima kamaráda. Harvey Tyrrell zemřel v podstatě před očima kamaráda. | Metropolitní policie

Asi po 30 sekundách se před zraky druhého chlapce zhroutil k zemi,“ uzavřel Penny. Vyšetřování později odhalilo, že se v hospodě nacházelo 12 závad, které mohly někoho zranit proudem, a dalších 32 potenciálních nebezpečí. Bearman byl před četnými elektrickými vadami varován kontrolorem už v roce 2009. Po změně předpisů v roce 2013, kdy kontroly měli organizovat vlastníci podniků, už žádná neproběhla. Soudní šetření v současné době pokračuje.

Smrt malého dítěte je vždy obrovská tragédie. Ještě dnes si každý pamatuje případ 9leté Aničky Janatkové, který otřásl Českou republikou v roce 2010. Hrozivé indicie, které naznačovaly tragický konec případu, přicházely pomalu, nikdy ale nevedly k usvědčení vraha. Hlavní podezřelý se k činu odmítl přiznat a nakonec spáchal sebevraždu dříve, než mohlo být spravedlnosti učiněno zadost.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání