Luxusních vil je v Pražské Troji poměrně dost, jen málokterá ale bude tak chytrá jako vila Sophia. Dům, který si nechali postavit kulturoložka a počítačový vědec, rozhodně svým exteriérem pozornost nijak zvlášť nepoutá. Ano, je to moderní vila s geometrickou strukturou a čistými liniemi, co ale doslova vyráží dech je její chytrost a učenlivost.

Kdo vilu postaví?

Majitelé o svém budoucím domově měli naprosto jasné představy, dlouho však trvalo, než našli vhodné architekty, kteří by byli schopni jejich vize zhmotnit. „Většina studií byla nadšená naším rozpočtem, nikdo z nich však nedokázal splnit očekávání, která jsme od projektu měli,“ říká majitel vily Karel Pánek.

Měli štěstí, nakonec jim vyšlo vstříc architektonické studio CollColl. „Karel i Michaela měli naprosto přesnou představu o svém domě, což se moc často nevidí. Své požadavky dokázali věcně popsat a navíc byli neskonale trpěliví. Všem nám bylo jasné, že vyladit detaily k dokonalosti, zvlášť u takhle specifického projektu, může nějaký čas trvat,“ vysvětluje architekt Krištof Hanzlík ze zmiňovaného studia.
Futuristická vila v Pražské Tróji má vlastní mozek. Naprogramoval si ho sám majitel domu.
Autor: BoysPlayNice

Dům s vlastním mozkem

V čem je dům tak unikátní? „Majitelé chtěli „smart haus“, ale řešení, která trh nabízel, jim nestačily, proto Karel mozek domu naprogramoval sám. Na první pohled to nevypadá, ale v celém domě je tři tisíce různých čidel, které neustále monitorují jak vnitřek, tak samozřejmě okolí domu. Když se ocitnete před vstupní branou, ten dům už o vás ví,“ vysvětluje architekt.

Díky čidlům nenajdete na domě ani jednu bezpečnostní kameru. „Čidla sledují veškerý pohyb, pokud by do domu vnikl tedy někdo, kdo nemá, vila je schopna sama vyhodnotit, jak se zachovat. Buď rovnou zavolá pomoc, nebo třeba nezvaného návštěvníka uzamkne v místnosti, kde zůstane, dokud nepřijede policie. Čidla také zabrání dětem, aby chodily, kam nemají. Třeba do řídící místnosti,“ popisuje Hanzlík.

Inteligentní klavír

Zajímavostí je rozhodně i na první pohled docela klasické křídlo, které stojí v obýváku. Obyčejné je opravdu jen na první pohled. Například když někdo zazvoní a dům zjistí, že se obyvatelé nacházejí v obýváku, místo klasického zvonku, začne klavír hrát. Lze na něm i přehrávat písničky, případně dokáže křídlo klavíristu samo doprovodit o další zvuky nebo orchestr. 

Futuristická vila v Pražské Tróji má vlastní mozek. Naprogramoval si ho sám majitel domu.
Autor: BoysPlayNice

Životní projekt

Kromě chytrého mozku, který zdaleka převyšuje dnešní představy o chytré domácnosti, kdy vám lednička třeba ohlásí končící datum spotřeby potravin, je velkou výhodou celého domu i jeho umístění. Nachází se ve svahu, díky tomu mají majitelé zaručený opravdu nevšední výhled na celé hlavní město. Pokud by i to bylo málo, zaručeně nejlepší rozhled pak bude z ozeleněné střechy.

Dům, který se rozhoduje na základě vlastní inteligence rozhodně není pro každého. „Spolupracovat na takovém projektu byla obrovská výzva. Měli jsme ale ohromné štěstí na spolupracovníky a to včetně dělníků, kteří na stavbě pracovali. Všechny nadchlo, že můžou být součástí něčeho takto unikátního. Samotnému je mi jasné, že realizovat další podobnou stavbu se mi už asi v profesním životě nepovede,“ uzavírá architekt.

Fotogalerie
17 fotografií