Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Česká studentka Eva v centru Vídně během masakru: Před vrahem se skryla v restauraci

Autor: ran - 
5. listopadu 2020
05:02

Jednou ze svědkyň pondělního teroristického útoku ve Vídni, která strach z nebezpečného útočníka prožila na vlastní kůži, byla i česká vysokoškolská studentka Eva V. V době střelby se nacházela jen čtyři minuty chůze od nejbližšího z míst, kde tekla krev. Jako mnoho dalších lidí, i ona si vyrazila s přáteli užít si poslední večer před dalším lockdownem. Když islamista zaútočil, byli všichni hrůzou bez sebe.

Česká studentka Eva zamířila do Rakouska na studijní pobyt v rámci vysokoškolského programu Erasmus. Pondělí byl poslední den, kdy si ještě lidé mohli vyrazit do restaurací, protože od úterý v sousední zemi panuje poměrně přísný lockdown.

Rozlučku s normálním životem ale zakalil teroristický útok, při kterém po zuby ozbrojený Kujtim Fejzullai (†20) zabil 4 lidi a přes dvě desítky jich zranil. Policie ho zastřelila pár minut po začátku útoku. Poté následovaly policejní manévry po celém Rakousku, při nichž bylo zadrženo minimálně 14 lidí.   

Děsivé záběry teroru ve Vídni: Devět minut od prvního výstřelu byl vrah mrtvý! Zabil 4 lidi

Eva v tu chvíli večeřela se spolužáky v naplněné restauraci Lugeck v ulici Sonnenfelsgasse, jak uvedl portál iDNES. Restaurace se nachází cca 200  metrů vzdušnou čarou od místa útoku. Shodou okolností se tak mladá slečna dostala prakticky do epicentra dění pondělních tragických událostí. 

V restauraci hosty po střelbě zamkli z bezpečnostních důvodů ve druhém patře. A pak čekali a strávili tam zavření pěkných pár hodin, než se situace uklidnila. Zprávy se k nim dostávaly především přes sociální sítě, kde rakouská policie o dění podrobně informovala.„Všechny informace se k nám dostaly z twitteru,“ popsala Eva.

Zaměstnanci podniku jim také něco říkali, ale protože Eva i v Rakousku používá hlavně angličtinu a němčinu moc neovládá, musela se spolehnout na internet. Na vlastní oči viděla ale utíkající davy od Schwedenplatzu a velký zmatek na ulici. „Přála bych si být doma,“ popsala své pocity v té chvíli.

Video  „Selhání celého systému,“ míní generál Šedivý o vídeňských útocích. Varuje před terorismem v Česku  - Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání