Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Psycholog Pavel Řezáč o agresivních pirátech silnic: Straší jim ve věži? A dá se to léčit?

Dopravní psycholog a ředitel Divize dopravních technologií a lidského faktoru Centra dopravního výzkumu Pavel Řezáč.
Dopravní psycholog a ředitel Divize dopravních technologií a lidského faktoru Centra dopravního výzkumu Pavel Řezáč.  (Autor: Pavel Řezáč)
Autor: VaB - 
5. listopadu 2020
06:05

Jejich tempo je vražedné a ohrožují sebe i ostatní. Na silnicích se mnozí z nás mohli setkat s řidiči, kteří se chovali vyhroceně a agresivně. Ať už jde o vyblikávání, troubení, vytlačování, vybržďování nebo o nadávky doplněné výmluvným gestem. Co ale řidiče k agresivnímu chování vede? Jak se liší jeho mozek od mozku normálního šoféra? A dá se to léčit? Na tyto a řadu dalších zajímavých otázek pro Blesk odpověděl ředitel divize dopravní technologie a lidského faktoru v Centru dopravního výzkumu Pavel Řezáč. 

Agresivní řidiči mezi námi jsou a je jen otázkou, kdy na ně na silnicích narazíme a jak to skončí. Někdy kolem nás prosviští přes plnou čáru a ohrožují při tom sebe i nás ostatní. Jindy nedodržují bezpečnou vzdálenost a všemožně se nám snaží naznačit, že naše rychlost na klikatící se okresce vroubené ovocnými stromy se jim jeví krajně nedostatečná. Mnohý řidič si oddechne, když konečně vidí jejich koncová světla, která se vítězoslavně vzdalují směrem k horizontu (kde jim právě v protisměru na poslední chvíli uhýbá utahaný kamioňák). Jsou ale případy, které končí mimořádně tragicky, a když dojde na nejhorší, někteří z nich ani nezastaví, nepomůžou a řítí se dál. 

Jak se ale s takovými lidmi, pokud se dostanou do rukou dopravních psychologů, pracuje? Pro Blesk o problémech těchto řidičů promluvil ředitel divize dopravních technologií a lidského faktoru v Centru dopravního výzkumu (CDV) Pavel Řezáč.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání