Retro voní novotou

Také se vám mnohem více zamlouvá oblý tvar a nápaditá barevnost a hravost retro stylu, kdy se v bytovém interiéru vracíme o několik desetiletí zpět v čase? Retro styl vás při příchodu do kuchyně přivítá oblou lednicí v jedné z trendy barev, váš interiér doplní také retro konvice na čaj nebo kuchyňský robot. I když má vše jednotný nádech a interiér vás přenáší o několik desítek let nazpět, stále se jedná o zcela nové výrobky s nejmodernější technologií. Jsou to nově vyrobené stylové kousky. Retro tedy dokonale voní novotou, ať již se jedná o nábytek nebo spotřebiče.

.
Autor: Dovido.cz

Jednolitost dnešních strohých interiérů je jasná a jejich osud už je nyní zpečetěn – za deset let nekompromisně vyjdou z módy. To se o retro stylu říci rozhodně nedá. Již nyní si tvoříte nadčasový interiér s dokonalým konceptem a jednotnou myšlenkou. Prostor, který bude vyjadřovat vlastní názor dnes i za dvacet let.

Retro interiér vám dovolí se plně vyjádřit

Retro prostě a jednoduše umožňuje člověku vytvořit zcela nadčasový bytový interiér. Hrají v něm roli zakulacené tvary, tapety a originální obrazy, které nesmí na zdích chybět. Jsou totiž většinou to první, na co se vaše oko zaměří, když přijdete do místnosti. Určují tak styl, který se prolíná v ostatním nábytku.  Vše má své místo. Když si celý interiér zařídíte v jednom stylu, budete se v něm po dlouhé roky cítit jako doma.

Nejčastěji jsou nápady na retro design spojeny s výraznými barvami, složitými vzory a obecným designem, který je více než nadhodnocený. I když tento osvěžující bohatý vzhled nemusí fungovat s každým obývacím pokojem a jakýmkoli daným tématem, při správném provedení působí organicky a městsky.

.
Autor: Dovido.cz

Vintage styl

Jak se vůbec liší retro od vintage? Na to máme jednoduché vysvětlení – vezměte si jako příklad obyčejnou židli ve stylu šedesátých let, s klasickými oblými hranami. Když budete tuto židli shánět v retro stylu, bude se jednat o zcela nový výrobek, který truhlář zhotovil z nového dřeva. Bude vonět čerstvým dřevem a bude ošetřena čerstvým lakem s nejmodernějším zdravotně nezávadným složením. Oproti tomu vintage židle ze šedesátých let byla skutečně vyrobena před několika desítkami let a její vůně i stav odpovídá stáří daného dřeva a materiálu.

Tipy do vintage interiéru

Místnost by rozhodně měla obsahovat velké množství dekorativních prvků. Například vintage zrcadlové rámy, látky s jemným vzorem, nádobí (které může být ve skutečnosti staré), vázy, hodiny, zboží a další věci budou vypadat skvěle. Hlavní věc ale je nedovolit, aby se jednotlivé prvky bily dohromady. Je nutné vytvořit oslnivou kompilaci, která bude odpovídat náladě doby.

Vintage interiér také úzce souvisí s květinami. Může to být kytice polních sedmikrásek nebo skleníkových růží. Kompozice umístěte do křišťálových nebo kovových váz. Pokud však máte sušené květiny, bude vhodnější použít keramickou vázu nebo proutěný koš. Je však nutné vše zařídit tak, aby kytice nevypadala jako umělecké dílo, ale trochu nedbale. Takhle bude odrážet romantiku a jednoduchost života.

Vintage materiály

Všechno – podlahy, stěny, stropy – musí odpovídat jediné myšlence. Například stropy musí být pouze přirozené. Bylo by také dobré, kdyby strop měl praskliny a nepravidelnosti. Podlaha je také z přírodního dřeva nebo parket.

Který styl je bližší vám?