Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vražda bílého farmáře (†22) v JAR: Rozpoutala rasové nepokoje!

Autor: ČTK - 
16. října 2020
16:15

Vražda bílého farmáře Brendina Hornera (†22) zvýšila v Jihoafrické republice napětí mezi bělošským a černošským obyvatelstvem. Farmáři a levicoví aktivisté se dnes střetli před budovou soudu, kde probíhalo přelíčení s obžalovanými z vraždy, píší tiskové agentury. Ke klidu vyzval tento týden také prezident Cyril Ramaphosa.

Napětí se zvýšilo poté, co na začátku měsíce bylo nalezeno tělo pohřešovaného 22letého farmáře Brendina Hornera. Zavražděn byl poblíž města Senekalu ve východní části Svobodného státu. Policie podezřívá z činu dva černošské recidivisty.

Bělošští farmáři se bojí a bouří se

"Máme dost všech těchto vražd," zaznělo na shromáždění bělošských farmářů před budovou soudu v Senekalu. Farmáři, kterých se sešlo zhruba 250, si stěžují, že jsou častým terčem vražd a rasově motivovaných útoků ze strany černošského obyvatelstva. Podle nich jihoafrické úřady dostatečně nechrání jejich životy ani majetek.

Další shromáždění, kterého se zúčastnila tisícovka lidí, svolala do Senekalu opoziční levicová strana Economic Freedom Fighters. Tu volí převážně černošské obyvatelstvo. Strana kritizuje koncentraci vlastnictví půdy v rukou bělošských farmářů a požaduje její redistribuci.

Nejde o rasové násilí, ujišťuje vláda

Její lídr Julius Malema byl v roce 2011 odsouzen za zpívání písně Kill the Boer, který vyzývá k vraždění Afrikánců, tedy potomků holandských, francouzských a německých přistěhovalců. Jihoafrická vláda popírá, že by farmáři čelili vlně rasového násilí.

Činy jsou podle nich výsledkem celkově vysoké míry kriminality v zemi. "Zabíjení farmářů není etnickou čistkou," uvedl v úterý jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa a vyzval, aby kriminální činy nebyly používány k zvyšování napětí mezi skupinami obyvatelstva. "Nadměrnému riziku, že budou zavražděni, čelí mladí černoši a černošky," dodal v projevu Ramaphosa, který uznal význam farmářství pro jihoafrickou ekonomiku.

V JAR dochází k nejvíce vraždám na světě

Jihoafrická republika patří k zemím s nejvyšším průměrným počtem vražd na světě. V posledním roce došlo v této zemi k 58 vraždám za den. Celkově bylo zavražděno 21.325 osob. Z nich bylo 49 identifikováno jako bělošští farmáři, kterých v zemi žije, podle posledního sčítání lidu, 37.000.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání