Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zdeněk popsal záchranu chlapečka na Olomoucku: Dítě zavalené kládou resuscitovali rodiče i svědci

U místa přistál i vrtulník letecké záchranné služby.
U místa přistál i vrtulník letecké záchranné služby.  (Autor: Facebook )
Autor: VaB - 
7. října 2020
19:19

V obci Véska došlo v sobotu k vážnému zranění nezletilého chlapce! Údajně ho mělo něco zavalit, jako první na místě zasahoval hasič Zdeněk H., zoufalým rodičům pomáhali i golfisté z nedalekého hřiště. Pro klučinu přiletěl vrtulník.

Chvilky ohromného strachu, bezmoci a beznaděje si prožili v sobotu rodiče malého chlapce na Olomoucku. Jedním z prvních, kdo u dramatické události zasahoval, byl hasič Zdeněk. „Ani vteřinu jsem nepřemýšlel, výjezdová sms, já kousek od místa neštěstí, zahodil jsem doslova lopatu a spěchal autem na místo!“ popsal na svém facebooku. 

Podle něj na to všechno byl nehezký pohled. Rodiče bojovali o život svého syna. „Byli stateční, řekl bych i úžasní,“ uvedl. S resuscitací nezletilého chlapce pomáhala i operátorka linky 155, prováděli společně telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci (TANR).

Pro Zdeňka H. to byl silný moment, doma má stejně starého syna. „Zaklekl jsem k nim... Zvuk blížící se helikoptéry, sirén záchranářských aut...pak naprostá souhra dobrovolných hasičů a moji kolegové z HZS Olomouckého kraje, hned jsem byl více klidnější... zůstává naděje... díky všem Vám za pomoc při boji o život dítěte!“ popisoval emotivně. 

Večer, když byl podávat vysvětlení na policii, se dozvěděl, o tom, co se stalo před jeho příjezdem. Dítě bylo zavalené! Na pomoc se seběhlo i několik lidí z nedalekého golfového hřiště. Policejní mluvčí Jiří Kořínek Blesku potvrdil, že k události došlo, nechtěl být ale nijak konkrétní. Případem se podle něj zabývá kriminální policie. 

Mluvčí záchranné služby Lucie Urbanová uvedla, že na místě zasahoval vrtulník letecké záchranné služby, jehož posádka si následně převzala resuscitaci od rodičů a svědků. „Jednalo se o nezletilého pacienta, který byl zavalen kládou,“‎ uvedla pro Blesk s tím, že chlapce po stabilizování transportovali na dětské oddělení ostravské nemocnice. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání