Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za brutální vraždu manželů z mobilheimu výjimečný trest? Šokující událost z Písecka znovu před soudem

Autor: chal, ČTK - 
25. září 2020
12:20

Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek nad Michaelou Krajčovou ze Slovenska, jež si má odpykat 28 let ve vězení za podíl na loupežné vraždě manželů (†54 a †59) na Písecku. Spolu s Jánem Moncoľem oběti mimořádně brutálně ubodali v jejich mobilním domě a poté jim z bytu ukradli nejméně 400 tisíc korun. 

Krajčová při procesu vinu popřela, Moncoľ se přiznal pouze částečně. Moncoľ podle dostupných informací dovolání nepodal, má si odpykat 27 let. Součástí trestů je také vyhoštění z Česka na neurčitou dobu a náhrada újmy pozůstalým.

Uložení výjimečných trestů zdůvodnil Vrchní soud v Praze jednak morálním profilem obou obžalovaných, jednak tím, že brutalita napadení byla ve srovnání s obdobnými trestnými činy mimořádná.

Vražda se odehrála 7. ledna 2018 v osadě Jamný u obce Záhoří nedaleko Písku. Krajčová a Moncoľ podle obžaloby navštívili manželský pár pod záminkou spolupráce při prodeji elektrospotřebičů. Krajčová manžele znala z dřívějška, protože dříve pracovala u nich ve firmě a bydlela u nich. Podle svědků ji brali téměř jako dceru.

Mezi oběma dvojicemi vypukla hádka, po které Moncoľ a Krajčová starší pár ubodali. Vrazi pak podle obžaloby z mobilního domu ukradli klíče od bytu zemřelých, odkud Krajčová vzala příruční trezor s penězi. Dvojice odjela vypůjčeným autem na Slovensko, kde peníze směnila na eura, a pokračovala přes Maďarsko do Rumunska. Tam ji 18. ledna 2018 dopadla policie. Technici v autě objevili krev zavražděného muže, v mobilním domě zase našli Moncoľovu krev.

Moncoľ své výpovědi měnil, v jedné však konflikt s manželi přiznal a uvedl, že se ho účastnila i Krajčová. Přišel také s verzí, že chtěli od napadeného muže vymoci peníze za to, že Krajčové v minulosti údajně ublížil. Krajčová trvala na své nevině.

Jak uvedla ČTK, podání mimořádného opravného prostředku je patrné z justiční databáze InfoSoud. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání