Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Řidiče ze zadrženého českého autobusu pustili na svobodu: Maďaři ho nechali bez mobilu na benzince

Autor: ČTK, chal - 
15. září 2020
17:50

V Maďarsku byl v úterý odpoledne propuštěn český řidič autobusu, který byl v neděli krátce po půlnoci zadržen na chorvatsko-maďarské hranici po incidentu s pracovnicí celní služby. Informovala o tom delegátka cestovní kanceláře T Split tour, jejíž klienti autobusem cestovali. Bez dalších podrobností to potvrdilo české velvyslanectví v Budapešti.

Podle delegátky Kateřiny Macourkové zatím není jasné, zda byl šofér z něčeho obviněn. Uvedla, že po propuštění maďarští policisté odvezli řidiče asi 15 kilometrů k benzinové stanici. „Nemá svůj mobilní telefon, ten mu byl zabaven. Koupil si narychlo maďarskou kartu, aby se s námi mohl spojit,“‎ uvedla Macourková. Cestovní kancelář podle ní řeší, jak řidiče dostat zpátky do republiky.

Řidič vezl v noci na neděli zhruba 50 pasažérů z dovolené v Chorvatsku. Zadržen byl na hranicích po incidentu s celnicí při kontrole kufrů. Řidič se ženou se podle delegátky tehdy chvíli dohadovali.

„Nato si řidič chtěl vyfotit identifikační čísla celnice a volat na ambasádu. Podařilo se mu jednu celnici v budce vyfotit, otočil se a chtěl se podívat do telefonu, načež ho druhá celnice chytla za ruku. On se v pudu sebezáchovy ohnal, snažil se ji setřást a ona upadla. Na řidiče se vrhli celníci, nasadili mu pouta a odvedli ho,“‎ popsala před dvěma dny Macourková. Dnes dodala, že celnice chytila řidiče za zraněnou ruku a on jednal reflexivně.

Situace na celnici byla vyhrocená, čeští turisté pak na hraničním přechodu čekali přes 12 hodin, než se autobus zase mohl vydat na cestu. Pasažéři celníky kritizovali kvůli špatným podmínkám, které na místě panovaly. Přes den teploty vystoupaly až ke 30 stupňům Celsia a cestující dostali jen omezený počet lahví s vodou. Jídlo neměli dlouho k dispozici dokonce vůbec žádné, až později si Češi po celnících vyprosili alespoň nějaké potraviny pro děti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání