Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

VIDEO: Výbuch v policejním muničním skladu v Bílině: Trosky budov letěly stovky metrů daleko

Aktualizováno -
15. září 2020
18:07
Autor: ČTK, VaB - 
15. září 2020
14:01

Hasiči v Bílině v Ústeckém kraji zasahovali u požáru s výbuchy v policejním areálu. Policie odklání dopravu, byla nařízena i velká evakuace. Video zachytilo výbuch! Ministr Vnitra Jan Hamáček uklidnil veřejnost, druhé Vrbětice nehrozí. Hasiči požár uhasili po čtyřech hodinách a místo budou hlídat i přes noc. 

Ústečtí hasiči vyrazili do akce v Bílině nedaleko Ústí nad Labem. V tamním policejním areálu došlo k požáru. Ten byl doprovázen výbuchy uskladněné munice. Nařízena byla evakuace do vzdálenosti půl kilometru. 

Explozí prý bylo šest!

Výbuchy se ze skladu v části Chudeřice, který má pronajatý Pyrotechnická služba Policie ČR k uskladnění munice, začaly ozývat krátce před 13:00. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK řekl, že požár a následný výbuch se týkal muniční kobky o rozměrech 3x3 metry, od výbuchu se vznítilo dřevo, které bylo kolem.

Trosky budov jsou údajně rozmetány stovky metrů daleko. Podle Hynka Bošiny, který Blesku poskytl video, se ozvalo šest výbuchů, pět menších a jeden velký. 

Video  Výbuch v Bílině  - Hynek Bošina.
Video se připravuje ...

Policie na twitteru uvedla, že při požáru se nikdo nezranil a nikdo nepřišel o život. 

Dopravní komplikace až do večera

Muniční sklad je v části Chudeřice na sever od centra Bíliny směrem na Teplice. Vede tudy silnice I/13 spojující města pod Krušnými horami. Silnice je na vjezdu do Bíliny uzavřena, objízdná trasa vede přes Kostomlaty nebo Braňany. V okolí se tvořily dlouhé kolony. Evakuovat bylo nutné část Teplického Předměstí a ulici Československé armády. 

Podle starostky Bíliny Zuzany Schwarz Bařtipánové bude silnice uzavřena minimálně hodinu a půl, případně spíše do večera. Železnice uzavřena nebyla, pouze místní komunikace. 

Hamáček: Druhé Vrbětice nehrozí

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka jde o menší incident, druhé Vrbětice podle něj nehrozí! Hamáček dále uvedl, že šlo o uskladněné výbušniny, které se dostávají ze zneškodňovaných nábojů. „Nejedná se o velká množství. Pokud se potvrdí, že byl ten výbuch izolovaný v jedné kobce, tak ochranný systém obstál,“ dodal s tím, že by mohlo jít i o samovznícení. 

V Chudeřicích má výrobní závod mimo jiné sklárna AGC Automotive Czech. „Toho se událost nijak nedotkla, vyrábí bez jakéhokoliv omezení,“ řekl ČTK mluvčí společnosti Martin Jonáš. Evakuovat se muselo 65 lidí z odloučeného pracoviště. „Na tomto pracovišti jsme byli nuceni přerušit výrobu. Nyní čekáme na další informace záchranných složek. Omezení výroby se nijak nedotkne plynulosti našich dodávek zákazníkům,“ uvedl Jonáš.

kralovna-vsech-mori ( 15. září 2020 17:35 )

kralovna-vsech-mori ( 15. září 2020 17:35 )

Pořád to smrdí míň než cikny co se toulaly okolo.

dylina ( 15. září 2020 16:06 )

By mne teda docela zajímalo,proč má policie uskladněný výbušniny v soukromý stavební firmě.Smrdí to docela,co?

renalek ( 15. září 2020 16:02 )

1 000 bod !

kralovna-vsech-mori ( 15. září 2020 14:29 )

Ty seš ůňátko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání