Jaký největší tahák pro milovníky cyklistiky může Ústecký kraj nabídnout?

Jednou z nejoblíbenějších evropských dálkových tras je Labská stezka. Investorem a realizátorem cyklostezky je Ústecký kraj. Za deset let, kdy kraj stezku po úsecích staví, do ní investoval už víc než 400 milionů korun za spoluúčasti evropských fondů. Aktuálně jsou ve výstavbě dva úseky, Třeboutice – Křešice – Nučnice a Račice – Hněvice, které by měly být kompletně dokončené letos na podzim. Na některých dílčích částech se ale možná cyklisté projedou už v létě, kdy je v plánu asfaltování. Až se dokončí rozestavěné části, bude část stezky procházející Ústeckým krajem v celkové délce 96 km vlastně dokončená.

Jaký efekt pro region výstavba cyklostezky měla a má?

Labská stezka je jedním z nejlepších turistických produktů v Ústeckém kraji, což potvrzuje i řada místních i zahraničních ocenění. A právě v současné době může být ideálním lákadlem pro návštěvníky z celé republiky, protože nabízí možnost pohybu na čerstvém vzduchu v příjemném a rozmanitém prostředí, přitom v komfortním provedení a se stále rostoucí nabídkou gastronomie a dalších služeb a zážitků. Ekonomický přínos cyklostezky pro region byl na základě loňského šetření spočítán na cca 60 milionů korun za sezónu, přičemž má stále potenciál růstu. V současné době se právě cykloturistika může stát motorem místního cestovního ruchu.

Labská stezka by měla být letos hotová. Znamená to, že se v Ústeckém kraji končí s investicemi do cyklistické infrastruktury?

Právě naopak. Labská stezka je páteřní trasou a má velký potenciál pro naše i zahraniční návštěvníky. V kraji jsou ale další místa, která se mohou v tomto směru rozvíjet. Už dříve kraj postavil cyklostezku Ploučnice, která spojuje labskou část s Libereckým krajem, připravuje se výstavba cyklostezky Ohře, která zase propojí Labe s Podkrušnohořím a královskými městy na řece Ohři. A pro ty, kteří mají rádi spíš terénní jízdu v nespoutané přírodě, jsou tu kilometry Krušnohorské magistrály po hřebenech hor.

Více tipů na dovolenou, akce a výlety najdete na www.branadocech.cz.