Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Chlapec se těžce zranil na školním výletu do skal: Zasahovali zdravotníci i horská služba

Autor: yks - 
4. září 2020
23:24

Složitá záchranná akce čekala v pátek na záchranáře a horskou službu na Šumpersku. Na školním výletě se tam vážně zranil 14letý chlapec. Musel pro něj letět vrtulník.

V nepřístupném terénu nedaleko městských skal u Bratrušova na Šumpersku se během školního výletu ze skály zřítil teprve 14letý hoch. Museli pro něj vyrazit záchranáři, dostat se ale na místo úrazu sanitkou bylo zhola nemožné.

„Dnes krátce před 11 hod. bylo na operační středisko záchranné služby nahlášeno zranění v terénu v okolí městských skal u Bratrušova,“ uvedla tisková mluvčí ZZS Olomouckého kraje Lucie Urbanová.

Jak popsala, hoch během výletu při hře upadl v lesním terénu a zlomil si nohu ve stehně. „Jelikož se nacházel v zalesněném terénu a cesty k místu události byly značně členité a nedostupné pro vozidlo, byla na místo události vyslána LZS společně s RZP posádkou z Hanušovic,“ popsala mluvčí.

Zdravotníci v tom nebyli sami. Na pomoc jim přispěchala horská služba z Koutu nad Desnou. „Skalnatý terén je tam ale přeci jen dost složitý, a sanitní vůz na takové podmínky nebývá vybaven,“ vysvětlil zasahující člen Horské služby Ondřej Tříska.

Vzhledem k tomu, že na místě neštěstí nebylo možné přistát, byli zachránci vysazeni za letu na nejbližším vhodném místě. Ke zraněnému pak  zamířili pěšky s veškerou výbavou.  

„Lékař společně se záchranáři na místě malého pacienta zajistili, zanalgetizovali, imobilizovali poraněnou končetinu a společnými silami poté transportovali k sanitnímu vozidlu, které převezlo pacienta z nedostupného terénu k vrtulníku,“ popsala zásah mluvčí.

Jak dodala, s jeho pomocí pak mladého pacienta ve stabilizovaném stavu transportovali do Fakultní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání