Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skutečný Hannibal Lecter byl odsouzen k doživotí: Vrah se vyhnul trestu smrti doznáním

Autor: ČTK - 
21. srpna 2020
20:43

Bývalý americký policista Joseph DeAngelo, který v 70. a 80. letech v Kalifornii spáchal 13 vražd a znásilnil desítky žen, byl dnes odsouzen na doživotí ve vězení. Trestu smrti se 74letý muž vyhnul díky tomu, že se ke svým činům přiznal. Děsivý případ inspiroval vznik legendární knižní a filmové postavy Hannibala Lectera.

Sériový vrah, kterého média překřtila na „Zabijáka z Golden State“, vyšetřovatelům dlouhá léta unikal. Dopaden byl teprve v roce 2018 díky informacím o DNA získaným z genealogických stránek. DeAngelo, veterán z války ve Vietnamu, spáchal první vraždu v roce 1975 v kalifornském městě Exeter, kde dva roky předtím začal pracovat jako policista.

Byl tak zároveň v roli toho, kdo měl po vrahovi pátrat. Pomáhal řešit i případ desítek vloupání v sousedním městě Visalia, které měl na svědomí také on. U policie skončil v roce 1979 poté, co byl přistižen při krádeži. Později se živil jako automechanik.

Zabijákův scénář

Desítky vloupání, přepadení a znásilnění, které spáchal, probíhaly často podle podobného scénáře. Většinou v noci s lyžařskou maskou na obličeji pronikl do domu, kde překvapil spící majitele, muže svázal a znehybnil, ženy znásilnil. Někdy obyvatele zavraždil, jindy jen beze stopy zmizel s několika ukradenými věcmi.

V červnu DeAngelo přiznal vinu ve všech 13 bodech obžaloby z vraždy a u dalších desítek trestných činů, z nichž většina už je promlčená. Tento týden pak soud vyslechl výpovědi DeAngelových obětí a jejich pozůstalých.

Omluva od vraha

„Poslouchal jsem všechno, co jste řekli, každý z vás, a hluboce se omlouvám všem, kterým jsem ublížil,“ řekl dnes DeAngelo. Na základě dohody s prokurátorem se vyhnul trestu smrti a zemře ve vězení, protože byl odsouzen k 11 za sebou jdoucím doživotním trestům bez možnosti předčasného propuštění.

benice ( 21. srpna 2020 22:22 )

Tato informace je nepravdiva, skutecny "Hannibal Lecter " byl doktor Alfredo Ballí Treviño z Mexika kde ho ve vezeni navstivil Thomas Harris a ziskal predlohu ke sve knizni trilogii o doktoru Lecter, ktera byla pozdeji uspesne zfilmovana...
Alfredo Ballí Treviño zemrel v roce 2009

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání