Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vykolejený vlak v Lázních Kynžvart se podařilo odstranit: Policie zadržela jednu osobu

Aktualizováno -
23. července 2020
19:46
Autor: ČTK - 
22. července 2020
16:02

V Lázních Kynžvart ve středu odpoledne vykolejil vlak RegioNova. Vlak projel návěstidlo a oba vozy se dostaly mimo koleje. Na místě bylo sedm lehce zraněných, pět cestujících a dva zaměstnanci drah. Pendolino, ktero mělo jet po stejné trase naštěstí včas zastavilo, sto cestujících však museli hasiči doprovodit do nejbližší stanice. Ve čtvrtek se vykolejenou soupravu podařilo odstranit a provoz na trati byl obnoven.

„Ve 14:52 osobní vlak Českých drah projel návěstidlo v poloze ‚Stůj‘. Došlo k rozřezu výhybek a následnému vykolejení obou vozů řady 814,“ popsala nehodu mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.  Tou dobou měl stanicí projíždět i vlak Pendolino. Zabezpečovací zařízení ale zafungovalo správně a pendolino včas zastavilo. Podle mluvčí krajských hasičů Martina Kasala jelo ve vlaku pět cestujících.

Podle mluvčího Správy železnic Marka Illiaše bylo na místě celkem sedm lehce zraněných, dva zaměstnanci a pět cestujících. Zabezpečovací zařízení včas zastavilo na trati dopravu, informovala ČTK mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Doprava na hlavní trati Plzeň - Cheb byla přerušena, vlaky nahradily autobusy. 

Mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Vladislav Podracký ČTK řekl, že do nemocnice v Chebu byli převezeni dva pacienti a do Mariánských Lázní jeden. „Jde o jednoho zaměstnance, zbytek cestující. Všichni měli lehká zranění a byli v šoku,“ řekl Podracký.

Na nádraží Lázně Kynžvart vykolejil ve středu po třetí hodině odpoledne motorový vlak. Provoz na trati je zcela zastavený, před příjezdem do stanice Lázně Kynžvart musel kvůli nehodě zastavit vlak Pendolino, ve kterém cestuje zhruba 100 osob. Událost na místě řeší drážní hasiči a drážní inspekce,“ uvedli hasiči karlovarského kraje na facebooku.

Podle Illiaše vykolejení vlaku nyní vyšetřuje drážní inspekce. ČTK potvrdil, že strojvedoucí vlaku Regionova projel na červenou. Škody zatím nebyly vyčísleny, podle Illiaše budou až v řádech milionů. „Vlak Regionova je vykolejený, je nakloněný na bok. Pendolino zastavil zhruba 600 metrů od nehody, ke srážce tak dojít nemohlo, zafungovalo zabezpečovací zařízení. K nehodě jede nehodový vlak, poškozeny jsou dvě výhybky“ popsal Illiaš.

Ačkoli se původně předpokládalo, že se Pendolino vrátí zpět po trati, muselo kvůli vyšetřování zůstat na místě. Hasiči proto doprovází sto cestujících z vlaku na nejbližší nádraží, odkud se dál dopraví autobusem, potvrdil ČTK mluvčí hasičů.

Poškozený vlak RegioNova, se podařilo v noci ze středy na čtvrtek z místa nehody odstranit. „Poškozený vlak byl po kolejích odtažen pomocí jiného vlaku do depa v Plzni,“ řekla ČTK mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Podle CNN Prima News byl provoz na trati ve čtvrtek obnoven. Škody na vlaku jsou předběžně odhadnuty na dva miliony korun. Celkem škody zatím činí 5,5 milionu korun.

Vyšetřování nehody mezitím pokračuje, a to jak ze strany policie, tak Drážní inspekce. Podle krajského policejního mluvčího Jakuba Kopřivy policie zadržela na místě jednu osobu. Policie vyšetřuje nehodu jako podezření z obecného ohrožení.

Za poslední měsíc jde o druhou nehodu vlaku v Karlovarském kraji. Začátkem července se u obce Pernink na Karlovarsku čelně srazily dva osobní vlaky. Nehoda si vyžádala dva mrtvé a 24 zraněných. Jednou z obětí byl i německý státní příslušník. Od začátku července se na českých železnicích stalo nejméně deset vážnějších incidentů. Vedle Perniku se vlaky střetly také u Českého Brodu, kde 14. července osobní vlak Českých drah narazil do stojícího nákladního expresu. Nehodu nepřežil strojvůdce, který zůstal zaklíněný v kabině, 35 cestujících bylo zraněných.

horaIysa ( 22. července 2020 22:35 )

Protože ma rozdíl od tebe mají rozum, blbe.

Petros1 ( 22. července 2020 17:57 )

Asi chcou od*** Havlíčka.

frantacizek ( 22. července 2020 17:53 )

hlavní je, že se nikomu nic zásadního nestalo, člověk už to v této době musí brát takhle

ostuda ( 22. července 2020 17:41 )

a to jsem si chtěl zrovna koupit svůj vlak! jenže teď je to větší masakr než na silnicích.

ostuda ( 22. července 2020 17:36 )

5 cestujících ve vlaku a škoda 50 mega.
a to se vyplatí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání