Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dominička (8) se nemůže od vážné nehody hýbat: Rodiče potřebují pomoc!

Dominika se nemůžu od vážné nehody hýbat: Rodiče potřebují pomoc!
Dominika se nemůžu od vážné nehody hýbat: Rodiče potřebují pomoc!  (Autor: Archiv rodiny)
Autor: VaB - 
7. srpna 2020
05:30

Osmiletá Dominika byla zdravé a veselé děvče. Při nehodě se jí ale změnil život, přesto ale bojuje dál! Chodí do školy a její zdravotní stav se zlepšuje. Rodina a dívenka ale potřebuje finanční pomoc. 

Rodina Dominiky vedla šťastný život, pak ale přišla rána. 17. března 2018 došlo k nehodě, při které dívenka utrpěla mnohočetná zranění a v nemocnici v Hradci Králové bojovala o život. Vyhrála, ale ne bez následků. „Nevzdává se ani dnes, navštěvuje výuku se svými spolužáky a den ode dne se její zdravotní stav zlepšuje. Pomoci můžou Dominice intenzivní neurorehabilitace,“ popisuje příběh neurorehabilitační klinika Axon.

Milující rodiče o nemocné dítě pečovali dnem i nocí. „U jejího lůžka se máma s tátou denně střídali, což se pochopitelně odrazilo také na finanční situaci rodiny – její maminka od nehody opustila práci a naplno se doma věnuje své dceři,“ píše klinika.

Nemůže se hýbat

Dominika má po nehodě otok míchy. To jí znemožňuje pohybovat končetinami a nedovoluje bránici správně podporovat dýchání. Musí být proto připojena k umělé plicní ventilaci.

„Rodiče si uvědomují, že jejich holčička má před sebou ještě dlouhou cestu, ale jako správná bojovnice na sobě denně pracuje. Ačkoli ještě nedávno byla zcela nehybná, dnes již dokáže zahýbat ramínky, rukama a nohama, předchází tomu však velká koncentrace,“ popisuje Axon silné okamžiky malé bojovnice. 

Chtějí ji rozhýbat

Rodiče by velmi rádi využili doporučených intenzivních fyzioterapií a pokusili se tak o to, aby se dívenka mohla znovu hýbat. Pojišťovna ale hradí léčbu jen z části.

„Cílem terapie bude posílení svalového korzetu, trupu, zmírnění dopadu spasticity a zlepšení rozsahu kloubů horních a dolních končetin. Budeme pracovat s hrudníkem a trupem, a mělo by dojít ke zlepšení dechových exkurzí a dechového stereotypu. Určitě bude nutné terapie opakovat, protože na dolních končetinách je poměrně velký projev spasticity a naším cílem je docílit jejího zmírnění,“ uvádí Jarmila Zipserová, zakladatelka a přednostka kliniky AXON.

Podle Axonu je navíc i naděje, že by Domča mohla fungovat bez dýchacího přístroje. „Fakt, že se jí ze dne na den změnil život, se na její psychické pohodě samozřejmě odrazil, a od nehody proto bere kapičky na uklidnění. Na jejich vysazení zatím reaguje pláčem. Radost a vítané rozptýlení tak Dominice alespoň dělají kamarádi, které může potkávat ve škole,“ dodávají členové Axonu. 

Monitor ovládá očima

Nadšenější dítě by prý ve škole nenašli. „Pomocí moderní technologie ovládá Dominika monitor očima, píše s námi diktáty, čte i počítá příklady. Ve výuce jí pomáhá asistentka. Spolužáci Dominiku v kolektivu dobře přijali, pomáhají jí a o přestávkách si s ní i hrají,“ řekla Mirka Cedidlová, třídní učitelka ze Základní školy Husova v Jičíně.

Pomůžete?

Maminka Dominiky opustila svou práci proto, aby se mohla o svou dceru starat. Léčba je ale nákladná a jeden plat je málo. Na webu kliniky můžete usměvavou bojovnici podpořit. 

aeraluna ( 7. srpna 2020 12:15 )

Hm...takových článků, že někdo potřebuje pomoc, by mohl být denně plný internet...nebyly by nepravdivé, prostě různých případů jsou mraky. A proto by mě zajímalo jak se stane, že se "vypíchne" zrovna jeden konkrétní případ a na tom se potom ždímou citečky národa Je to za nějakou finanční spoluúčast nebo jak se to stane? Zadarmo totiž ani kuře nehrabe...obzvlášť v dnešní době.

kralovna-vsech-mori ( 7. srpna 2020 10:59 )

Podvod se sbírkou pro Maxe, mě přesvědčil, že už nikomu nedám ani korunu. Ať na děvče přispějí oni. Spadlo jim do klína 60miliónů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání