Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stamiliony z daní majitelům kožešinových farem: Jeden dostane o 70 milionů víc, než investoval

Autor: VaB - 
28. května 2020
11:31

Ochránci zvířat se bouří, Sněmovní zemědělský výbor chce s podporou Ministerstva zemědělství poslat milionové odškodnění majitelům bývalých kožešinových farem! Mělo by jít až o 180 milionů korun z daní. Jeden z nich by měl dostat až 100 milionů.

Zpráva o tom, že by majitelé bývalých kožešinových farem mohli dostat kompenzaci v podobě desítek milionů korun, pobouřila obránce zvířat. Zároveň na to upozornili ve svém článku. V tom uvádějí, že Sněmovní zemědělsky výbor s podporou Ministerstva zemědělství v únoru schválil pozměňovací návrh poslankyně Margity Balaštíkové (ANO). 

Podle tohoto návrhu má 9 majitelů bývalých kožešinových farem získat nárok na 180 milionů korun ze státního rozpočtu. „Tak vysoká kompenzace má být prý náhradou za to, že farmáři před rokem 2014 museli investovat do zvětšení klecí, které po nich požadovala vyhláška Ministerstva zemědělství,“ uvádí web Obránci zvířat.

V návrhu stojí, že za jednoho norka mohou kožešináři získat 6900 korun a 5400 korun za každou lišku. „Paní poslankyně se v návrhu, který má daňové poplatníky přijít na zhruba 180 milionů korun, neobtěžovala uvést, na základě jakých podkladů a výpočtů byly tyto částky stanoveny,“ popisuje web, podle kterého se v Česku chovali přibližně 25 tisíc norků a několik set lišek. 

Až sto milionů!

Jeden z kožešinářů má dostat jako kompenzaci až 100 milionů korun! „Majitel největší kožešinové farmy ve Velkém Ratmírově v médiích opakovaně uváděl, že do farmy investoval 30 milionů korun a že chová zhruba 15 tisíc norků. Nyní má dostat 100 milionů korun, tedy o 70 milionů korun více, než do farmy v letech před ukončením investoval,“ stojí v článku, který čerpá z veřejně dostupných informací.

Majitel druhé největší farmy v Klopovicích investovat do farmy 1,5 milionu korun, vyplaceno by mu mělo být téměř 30 milionů korun. 

Před lety to odmítli

Podobně vysoká kompenzace majitelům kožešinových farem se projednávala před třemi lety. „To samé ministerstvo, pod vedením Mariana Jurečky (KDU-ČSL), před třemi lety při jednání v Senátu tak vysoké kompenzace, prosazované zástupci kožešinových farem, jednoznačně odmítlo,“ informuje server obránců zvířat.

Tehdy prosazovali, aby byla kompenzace v celkové výši asi 50 milionů korun. To mělo údajně vycházet z odhadů ministerstva. „Proč tedy dnešní ministerstvo bez jakékoli kritické reflexe kývlo na takto absurdní částky, zůstává záhadou,“ píšou obránci.

Vyzvali i své čtenáře, aby napsali email ministrovi zemědělství Miroslavovi Tomanovi. „Až budete mít hotovo, můžete slušně napsat i členům zemědělského výboru, kteří budou během několika týdnů o návrhu znovu hlasovat. Pamatujte přitom na to, že problémem nejsou kompenzace jako takové, ale jejich absurdní výše a zjevná absence jakýchkoli seriózních podkladů pro její určení,“ nabádá web. 

nemocna ( 28. května 2020 14:40 )

Za co? tolik milionů těm tyranům? oni by měli platit za týrání a utýrání zvířat, jsou to hrozně trpící zvířata, bezcitové majitelé kožešinových farem je jedno jak se zvířata mají jde jim jen o peníze a ještě by měli dostat? raději to dejte na záchranu zvířat a zrušte už konečně všechny takové chovy, je to srdce trhající se dívat na ta ubohá raněná zvířata namačkaná v malých klecí, v dnešní době už nikdo kožešinu nenosí a kdo ano at se dívá na tyto záběry a připomenou mu pokaždé když si na sebe kožešinu oblékne! je 21 století lidé by měli mít rozum a chovat se ke zvířatům jinak, chránit je a pomáhat jim, všechny tyrany a vrahouny zvířat by se měli zlikvidovat nepatří mezi lidi, žádná podmínka, pokuta je nenapraví, zavčas se musí zakročit at to neskončí tak že zvířata na planetě zemi nebudou a děti se budou na ně dívat jen na obrázcích

Petr Šlesinger ( 28. května 2020 11:51 )

Poslat tu složenku zelenejm a jejich voličům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání