Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sekta otrávila 5500 lidí jedovatým plynem: Nejprve ho zkoušeli na ovcích!

Autor: ran - 
25. května 2020
20:44

Sekta Óm šinrikjó v roce 1993 koupila 400 000 hektarů neobydlených pozemků na okraji pouště v Austrálii a nějaký čas se tam věnovala experimentování se sarinem. Tedy jedem, který za druhé světové války vyvinuli nacisté a který v roce 1995 sekta použila k teroristickému útoku v tokijském metru. 

Příběh o charismatickém poloslepém duchovním vůdci Šókó Asaharovi, který v jednu dobu v Japonsku pobláznil až desítky tisíc lidí svým učením, je všeobecně dobře známý. Jeho sekta stála za sarinovým útokem, který v roce 1993 připravil 12 lidí o život a 5500 lidí přiotrávil. Padesát z nich útok odneslo vážnými zraněními.

Již méně známá je skutečnost, že se útok připravoval již dva roky předtím na okraji australské pouště. Tehdy několik členů včetně guru Asahary dopravili na bývalou ovčí farmu kilogramy chemikálií a v improvizované laboratoři připravovali smrtelný jed. Své výsledky rovnou testovali na ovcích, jejichž pozůstatky se při pozdějším vyšetřování tokijského masakru u farmy našly. Australské úřady se snažili obelstít i tím, že předstírali, že na místo přijeli za účelem provádění důlních prací. 

Australští celníci jim sice za množství chemických látek, které jim při vstupu do země objevili v zavazadlech, napařili tučnou pokutu, ale skupinku nakonec vpustili. Pokuty ovšem sektáře nemohly zastavit. Už jen z toho důvodu, že sekta, tedy především Asahara, nashromáždila značné obnosy. Není divu, vždyť přívrženci sekty v Japonsku byli Asaharovi ochotni platit nemalé částky za pár kapek vody, která předákovi zůstala po koupeli ve vaně. 

Konečným cílem Asahary a jeho nohsledů bylo rozpoutat jadernou válku mezi velmocemi a uspíšit tak konec světa. I díky práci australských detektivů, kteří jim začali brzy šlapat na prsty (aniž by předem věděli, čeho je sekta schopna), se jejich sen o základně v Austrálii neuskutečnil. Jejich šílený čin v tehdy nejvytíženější podzemce na planetě pak přiměl mezinárodní společenství k přijetí prvních protiteroristických zákonů. Právě na nich dnes spočívá celosvětová spolupráce při potírání teroristických útoků. Asahara a několik jeho nejbližších spolupracovníků byli popraveni v roce 2018.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání