Šíření nového koronaviru v ČR podnik monitoruje a účastní se pravidelných jednání na magistrátu. „Pokud bude o nějakých povinných opatřeních Bezpečnostní radou státu a hlavní hygieničkou ČR rozhodnuto, bude DPP postupovat v souladu s nimi a krizovým štábem hlavního města Prahy,“ uvedla mluvčí podniku Aneta Řehková na dotaz, zda dezinfekce autobusů souvisí s koronavirem.

Dezinfekci ozonem v tramvajích podnik nyní dokončuje a začíná s ní u všech autobusů, které provozuje. O víkendu ji spustil v garážích na Kačerově a v úterý v Řepích, kde se přednostně zaměří na autobusy jezdící na Letiště Václava Havla. Další garáže bude postupně přidávat.

Denně je podnik schopen vydezinfikovat ozonem zhruba 40 autobusů. Dezinfekce jednoho standardního 12metrového autobusu ozonem zabere minimálně půlhodinu, pak se musí vozidlo nechat půlhodinu větrat, protože vysoká koncentrace je pro člověka toxická a musí klesnout na přijatelnou úroveň. Dopravní podnik má 1144 autobusů, 850 tramvají a 730 vozů metra.

Lepší než běžná dezinfekce

Ozonová metoda podle podniku účinně odstraňuje viry, bakterie, houby, původce zápachu a je několikanásobně účinnější než dezinfekce běžnými chemickými prostředky, které při úklidech denně používá. Zatímco účinnost běžné dezinfekce na bázi chloru se udává v desítkách minut, u ozonu jsou to dny, uvedl DPP. Ozon je silné oxidační a mikrobicidní činidlo, jelikož je to plyn, dostane se do každé spáry uvnitř vozu.

Dalším preventivním opatřením, které DPP v uplynulých dnech zavedl, je zvýšení frekvence čištění přípravky s vysokou koncentrací chemických prostředků a dezinfekce na každodenní bázi, a to u vnitřních i vnějších madel a klik či záchytných tyčí v soupravách pražského metra.

Kvůli koronaviru tramvaje a soupravy metra od 2. března otevírají mimořádně všechny dveře v každé zastávce. Cílem je, aby lidé museli co nejméně sahat na tlačítka, a snížilo se tak riziko šíření viru. Česko má zatím 40 lidí nakažených novým typem koronaviru, celkem bylo vyšetřeno 1193 pacientů.

Které potraviny pomohou nastartovat imunitní systém a pomoci v boji s virovým onemocněním? Čtěte zde>>>

Fotogalerie
45 fotografií