Jeden z nejbližších příbuzných tvrdí, že Jitka nepila ani neužívala drogy. „To já jsem v tom bytě hulil marihuanu, když jsem tam pobýval. Ona určitě ne. A pár půlek kořalky si dala akorát výjimečně během rodinných oslav,“ tvrdí muž, který si přeje zůstat v anonymitě, ale redakce jeho identitu zná.

Video
Video se připravuje ...

Smuteční vzpomínka na uhořelé chlapce (†3 a †4) před vyhořelým domem v Havířově-Šumbarku. Karel Janeček

Jiní lidé ze sousedství naopak říkají, že matka pila a pravidelně. „Ta Jitka na ně kašlala, ta si jen zvala samé grázly a feťáky, celým vchodem smrděla věčně marihuana. Hluk byl celý den, ale i v noci,“ řekla jedna ze sousedek.

Její slova potvrzuje i nejstarší dcera ženy Klára (20). „Má to na háku. Jen se směje, nikdo ji nemůže už ani najít,“ tvrdí.

Smůla na chlapy

„Víte, ona Jitka měla smůlu na chlapy. Má šest dětí, ty mají čtyři různé otce. Ona vždycky byla chviličku sama, pak si někoho našla, po čase to nefungovalo a začaly hádky a taky násilí, které řešila v rodině i policie a sociálka,“ říká zdroj Blesku.

Podle dalšího svědectví nebyly děti sice přímo vystavovány násilí, ale výchova vázla. Chyběly jim prý základní hygienické návyky a špatně mluvily.

Video
Video se připravuje ...

Ničivý požár v Havířově: Dvě děti zemřely v plamenech obyvatelka Havířova

Na 6 dětí jsou 4 partneři

Děti to dle něj neměly kvůli ženiným partnerským vztahům vůbec jednoduché. Dvě již dospělé děti proto byly šťastné, že se mohly osamostatnit, a odstěhovat se nejen z bytu, ale i z města.

Třetí v pořadí – dcera (14) skončila v dětském domově. V bytě byli v době tragédie Dalibor (†4 ), Ondřej (†3) a Pavlínka (8). Ta přežila jen díky duchapřítomnosti souseda, který ji z plamenů vynesl.

Chce pečovat o sestry

Klára by si nyní Pavlínku a sestru (14) ráda vzala k sobě. „Ty moje mladší dvě sestry bych si ráda osvojila a měla je při sobě, vychovávala je, aby měly dětství konečně takové, jako si zaslouží. Bohužel, pro mé mladší bratříčky už nemohu udělat nic,“ rozplakala se Klára, která je na mateřské dovolené.

Založila také sbírku, kde prosí o darování čehokoliv, co děti potřebují. V bytě totiž vše shořelo.

Stále se vyšetřuje

Po příčině a okolnostech tragického požáru nadále pátrá policie, která připravuje výslechy a také čeká na výsledky odborných posudků ze vzorků, které si odvezli vyšetřovatelé hasičů a policistů z bytu hned několik hodin po uhašení plamenů.

„Co se tam mohlo stát, netuším. Jen vím, že tam byl v bytě ten minibike (malá motorka – pozn. red.). Oni mu sice vyčistili nádrž, ale v motoru ještě nějaký benzin mohl být. Jedině tak si dovedu vysvětlit šílené plameny, které ven šlehaly a v sekundě nadělaly uvnitř peklo na zemi,“ rozmítá nad možným důvodem zdroj Blesku.

VIDEO: Pondělní požár třípokojového bytu v ulici Slovenského národního povstání si vyžádal dvě dětské oběti.

Video
Video se připravuje ...

Pondělní požár třípokojového bytu v ulici Slovenského národního povstání si vyžádal dvě dětské oběti. Karel Janeček