Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zabil jste mi matku! Branislav konfrontoval řidiče autobusu, který zavinil smrt turistů v Srbsku

Autor: dce - 
28. ledna 2020
18:45

Tragédie, na kterou nezapomenou desítky rodin z Česka i Slovenska, se stala v červnu 2016 v Srbsku. Řidič zájezdového autobusu usnul za volantem a vyboural se. Zemřelo pět lidí, mnoho dalších bylo zraněno. Přestože byl - zatím nepravomocně - odsouzen do vězení, jezdí dál. V zahraničí řídí autobus.

Když média 21. června ráno informovala o nehodě autobusu s českými a slovenskými turisty v Srbsku, nikdo asi nečekal, že by mohla mít tak hrozivé následky. Z jednatřiceti cestujících včetně dvou řidičů bylo dvacet tři zraněno (mnoho z nich vážně), pět lidí zemřelo - z toho dvě Češky Marie S. (†67) a Hana P. (†56).

Loni v listopadu byl řidič Elemír Sz. zatím nepravomocně odsouzen na tři roky do vězení za usmrcení. Soud mu rovněž vyslovil zákaz řízení. Policie muži odebrala řidičský průkaz ihned po nehodě. Jenže podle MF DNES mu zůstal mezinárodní průkaz, na který dál řídí.

S tímto podezřením přišel už před dvěma lety příbuzný dvou slovenských obětí Branislav Horňák, jemuž v Srbsku zahynula maminka Erika (†67) a sestra Martina (†34). A podezření se mu potvrdilo před pár dny, kdy Elemíra Sz. nachytal ve Vídni za volantem autobusu firmy A-Real Trans, což je dceřiná firma cestovní kanceláře Aeolus Real-Trans, jejíž autobus havaroval v Srbsku.

„Už dva roky zpět jsem měl indicie, že řidič znovu jezdí. Teď jsem věděl, že jede do Rakouska, tak jsem ho sledoval, natáčel jeho jízdu Vídní na palubní kameru a nakonec zavolal i policisty,“ popsal Horňák deníku MF DNES. Řidič prý zrovna vezl čínskou delegaci.

Horňák si výstup s Elemírem Sz. a policií natáčel. „Víte, že jste mi zabil matku?“ volal na řidiče, než ho policista vyhnal. „Řidičský průkaz mi sebrali. Já jsem myslel, že se dá jezdit s mezinárodním řidičákem, čtyřikrát nebo pětkrát mě už kontrolovali v Itálii nebo Německu,“ řekl mu později muž.

Podle všeho to tak skutečně je. „Prozatímní nebo dočasný řidičský průkaz, mezinárodní řidičský průkaz nebo jakékoliv jiné potvrzení, vydané ve vaší domovské zemi, nejsou na úrovni EU regulovány,“ píše se v metodice k evropské směrnici o uznání řidičských dokladů.

I podle českých zákonů mohou řidiči ze zákazem řízení z ČR řídit mimo území naší země. Pokud ale nemají řidičský průkaz, mohou mít při zastavení policií potíže, výsledkem může být vyslovený zákaz řízení na území daného státu.

Rakouští policisté nakonec Elemíra Sz. údajně z autobusu vykázali a on musel do firmy zavolat o náhradního řidiče, aby s busem odjel místo něj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání