Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Příčina požáru ve Vejprtech, který zabil 8 lidí: Gauč zapálili tři klienti!? Schovali je do léčebny

Aktualizováno -
23. ledna 2020
12:39
Autor: ČTK - 
23. ledna 2020
11:20

Příčinou nedělního tragického požáru ve Vejprtech, při kterém zemřelo osm klientů Domova pro osoby se zdravotním postižením, byla manipulace s otevřeným ohněm. Všechny oběti se při požáru udusily. Novinářům to ve čtvrtek řekli zástupci policie.

Policisté vyloučili technickou závadu. Případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Za tento čin hrozí případnému pachateli až osm let. „Budeme se snažit zjistit, kdo je viníkem. Zatím jsme vyloučili, že by to byl někdo zvenčí, kdo by neměl přístup dovnitř,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Martin Charvát.

Při nedělním požáru bylo ohroženo 34 klientů domova pro zdravotně postižené, osm mužů zemřelo. Jeden pacient je stále v kritickém stavu.

Podle ředitele Domova pro osoby se zdravotním postižením Viktora Koláčka požár zřejmě způsobili tři klienti zařízení. „Nepřekvapilo nás to, po jejich příchodu už dříve došlo k drobným zahořením,“ sdělil Koláček Deníku N. Web deníku informoval, že byla trojice dotyčných převezena do psychiatrické léčebny.

Na vyšetřování příčin spolupracovali kriminalisté s vyšetřovatelem hasičů. Požár nahlásil vychovatel ve 04:46. Ohnisko požáru bylo ve společenské místnosti v prvním patře objektu. „Po odklizení všech trosek bylo stanoveno v pravé části místnosti místo, kde stál gauč. Pravděpodobně na tom gauči došlo k iniciaci,“ uvedl Charvát.

Při ohledání kriminalisté také zjišťovali požárně-bezpečnostní řešení stavby. „Byly instalovány protipožární dveře, které oddělovaly jednotlivá patra od centrálního schodiště. Žádné jiné protipožární bezpečnostní opatření jsme zatím nezjistili,“ uvedl náměstek krajského ředitele Zbyněk Dvořák. Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) po požáru mluvila o tom, že v budově byly hlásiče požáru na toaletách a v koupelnách.

Při ohledání místa činu policie zjišťuje ohnisko požáru ze třech směrů. „Ptáme se na svědecké ohnisko požáru, tedy kdo ten požár první viděl a odkud šlehaly plameny, ptáme se specialistů z hasičského záchranného sboru, kde bylo požární ohnisko, tedy kde byla nejvyšší intenzita hoření. Potom nás zajímá kriminalistické ohnisko požáru, a to je to, kde požár vznikl. V tomto případě se všechna tři ohniska shodují,“ uvedl Dvořák.

V nemocnicích zůstávají po druhém nejtragičtějším požáru za posledních třicet let v Česku tři lidé, dva jsou v chomutovské nemocnici a jeden v mostecké. „U pacienta na anesteziologicko-resuscitačním oddělení chomutovské nemocnice se situace nezměnila, je nadále v kritickém stavu, napojený na plicní ventilaci,“ řekl ve čtvrtek mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký. Kadaňská nemocnice posledního ošetřovaného pacienta propustila ve středu.

Video  Starostka Vejprt o požáru: Hořet začalo v jednom z pokojů.  - Blesk.cz - Kateřina Moravcová
Video se připravuje ...

zvonik54 ( 24. ledna 2020 07:59 )

Viděl někdo ,,Rekviem pro panenku"? - Tak nepátrejte jak to bylo. Vztahy personálu a chovanců jsou pořád stejné...

ivoadller ( 23. ledna 2020 21:56 )

My také. Něco tak primitivního jako jsi ty, se jen tak nevidí, tak si to musíme užít.

Viera Vaňová ( 23. ledna 2020 19:53 )

Nechápu jak můžou nechávat takovýmto sice dospelim lidem no rozumové jsou to v podstatě děti.Tak že viz jim takové nebezpečné věci.At se tohle nemůže stat.Tak že tohle se může kdy Kč li opakovat.Zsk že právo ?vždyť když je sám sobě nebespenyvi jiným tak musí být přijaté opatření.zaksz přísný zákaz na noc uzavřít a je to!

Viera Vaňová ( 23. ledna 2020 19:49 )

Nechápu jak můžou nechávat takovýmto sice dodpelimi lidem no rozumové jsou to v podstatě děti.Tak že viz jim takové nebezpečné věci.At se tohle nemůže stat

Sibyla ( 23. ledna 2020 18:45 )

PROTOŽE tam často nejsou žádné dveře a i kdyby byly, tak se zamykat nesmějí, protože "lidská práva" ... že se jedná o jedince, kteří jsou na úrovni malých děti (duševně), nicméně tělesně jsou dospělí a taky se jim musí vykat, i když kadí do plínek a nevnímají svět. Na jejich agresivitu se musí odpovídat neagrasivně, o každém prdu udělat zápis a personál je přetížen

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání