Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žena začala lékařům při operaci hořet: „Vzplála jako pochodeň,“ popsal děsivé scény na sále poslanec

Žena začala doktorům při operaci hořet: „Vzplála jako pochodeň,“ vylíčil poslanec.
Žena začala doktorům při operaci hořet: „Vzplála jako pochodeň,“ vylíčil poslanec.  (Autor: ECRI Institute)
Autor: yks - 
31. prosince 2019
14:25

Rumunské úřady vyšetřují okolnosti, při kterých během operace prováděné 22. prosince začala na sále hořet pacientka (†66). Přestože je již známo, jak k nehodě pravděpodobně došlo, kritika lékařů neustává. Podle odborníků mohli předpokládat, že děsivá situace nastane.

Ve skandál otřásající celým Rumunskem se proměnila zpackaná operace 66leté pacientky trpící rakovinou slinivky. Když chirurg použil elektrický skalpel, vzňala se na ní dezinfekce na bázi alkoholu. Žena utrpěla popáleniny na 40 % těla a v neděli jim podlehla. 

Poslanec rumunského parlamentu Emanuel Ungureanu popsal drastický výjev na svém facebooku: „Vzplála jako pochodeň, než na ni sestra vylila kýbl vody, aby zamezila šíření ohně,“ uvedl. Podle ministerského náměstka Horatiu Moldovana si především lékaři měli být vědomi toho, že použití desinfekce na bázi alkoholu je v případě procedur prováděných elektrickým skalpelem zakázáno. 

Rumunský ministr zdravotnictví Victor Costache sice vyjádřil rodině zemřelé svou soustrast, rodinní příslušníci nešťastné ženy ale očekávají víc než to. Zlobí se na personál nemocnice Floreasca v Bukurešti, který zákrok prováděl. Prý jim zpočátku zamlčoval pravou podstatu události.  „Neřekli nám o závažnosti události ani žádné detaily. Pouze nám sdělili, že došlo k nehodě,“ tvrdí příbuzní.

Costache slíbil důkladné prošetření události, aby k ničemu podobnému již znovu nemohlo dojít. „Udělám všechno, co je možné,“ slíbil. Jak ale podotkl britský Mirror, tento incident není v Rumunsku ojedinělý. Bývalý ministr zdravotnictví například čelí vyšetřování kvůli tomu, že během mimořádně tragického požáru v nočním klubu z roku 2015 zdržoval či dokonce blokoval převoz popálených do nemocnic. Zahynulo tehdy 64 lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání