Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V nemocnici vyměnili vodu za dezinfekci, jedna pacientka zemřela: Viníka policie nenašla

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně
Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně  (Autor: Reprofoto Google Streetview)
Autor: ČTK - 
19. prosince 2019
11:02

Kriminalisté odložili případ úmrtí pacientky a těžkého zranění další pacientky v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. Policii se nepodařilo zjistit důkazy, které by je opravňovaly zahájit trestní stíhání. Ublížení na zdraví u obou žen nastalo kvůli selhání zdravotnického personálu při výměně demineralizované vody za desinfekční přípravek v nádobách na oplach pro zdravotnické přístroje. Při následném vyšetření čisticí prostředek kontaminoval organismus obou žen. Reakci nemocnice ČTK zjišťuje.

Podle kriminalistů zdravotníci porušili směrnici, která ukládá způsob skladování desinfekčního prostředku. "Na toto porušení vyšetřovatel vedení nemocnice upozornil. Na konkrétním oddělení nemocnice navíc nevedli žádnou evidenci osob, které manipulovaly se dvěma tekutinami, jež byly uložené vedle sebe. Proto nebylo možné určit, která konkrétní osoba a ve který den zaměnila demineralizovanou vodu za desinfekci," uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policisté se případem zabývali na základě trestního oznámení od pozůstalých po zemřelé sedmaosmdesátileté ženě ze Zlína a od rodinných příslušníků sedmdesátileté ženy z Vizovic na Zlínsku, která po stejném vyšetření utrpěla těžké zranění a několik týdnů byla hospitalizovaná. Měli podezření ze spáchání trestných činů usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. 

Starší z žen podstoupila vyšetření 18. března a zemřela tři dny poté. Mladší žena podstoupila vyšetření 19. března a následující dva týdny byla v přímém ohrožení života. Po dvou měsících lékaři její léčbu ukončili. "Mimo jiné úkony trestního řízení si kriminalisté vyžádali odborná vyjádření z oboru zdravotnictví, nařídili soudní pitvu a vyslechli zaměstnance a pacienty nemocnice," doplnila mluvčí.

Kromě dvou zmíněných pacientek vyšetřili lékaři stejným přístrojem od 18. do 20. března další téměř tři desítky lidí, u nichž se zásadní zdravotní následky po vyšetření neobjevily. Na přítomnost desinfekčního prostředku v přístroji upozornil podle mluvčí jeden z lékařů 20. března dopoledne.

pondcamrest ( 19. prosince 2019 16:06 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

agfor ( 19. prosince 2019 13:18 )

To je jasné, mezi vrahy v bílých pláštích se vrazi zásadně nehledají. Pacientka to vypila sama.

dobryclovek ( 19. prosince 2019 12:48 )

viníka nenašli!!! jistě nemocnice se mění v byznys nenažraných dokto­ru,ses­ter,per­soná­lu pení­ze,pe­níze,­pení­ze jediné co je zajímá !! za komunistu by se to nestalo a když stalo tak vždy byl viník!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání