Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud v Rakousku odsoudil dva Slováky: Za úkladnou vraždu si odsedí až 18 let!

Soud v Rakousku odsoudil dva Slováky: Za úkladnou vraždu si odsedí až 18 let! (ilustrační foto)
Soud v Rakousku odsoudil dva Slováky: Za úkladnou vraždu si odsedí až 18 let! (ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
7. prosince 2019
12:04

V rakouském Štýrském Hradci odsoudili v pátek večer dva Slováky za úkladnou vraždu na 17 a 18 let vězení. Soud je shledal vinnými, že se spolu se dvěma komplici podíleli na vraždě Itala, jehož tělo se střelnými a bodnými ranami bylo nalezeno v roce 2001 ve Štýrsku. Státní zástupce podle agentury APA označil jejich čin, ke kterému se nepřiznali, za "chladnokrevnou vraždu z chamtivosti na objednávku".

Vyšetřovatelé po objevu mrtvoly u obce Sinabelkirchen zprvu tápali. Nebyli schopni určit mužovu vazbu k místu nálezu. Stopy je ale postupně zavedly na Slovensko. V roce 2015 se objevily dvě svědecké výpovědi a státní zastupitelství případ znovu otevřelo. Podle vyšetřovatelů se budoucí oběť v roce 1999 seznámila se ženou ze Slovenska a zamilovala se do ní. Žena podle obžaloby mužovy city neopětovala a pouze ho využívala.

Muž jí platil a nakonec si začal půjčovat u příbuzenstva. Slovenka jej posléze přesvědčila, aby uzavřel životní pojistku ve prospěch její dcery, a ještě z něj vylákala peníze na byt. Jeho tehdejší šéf u soudu uvedl, že když uslyšel o životní pojistce, radil mu, aby okamžitě odjel domů, a dokonce svému podřízenému dal 5000 slovenských korun, aby si mohl koupit lístek do Itálie. Ital ale neodjel a místo toho začal ženě hrozit, že ji udá pro podvod. Tím si ale podle vyšetřovatelů svůj osud zpečetil. Podle státního zástupce si jeden z odsouzených, nyní 56letý muž, vymyslel plán s cílem vylákat oběť do Vídně. Tam jej vyzvedl druhý odsouzený, nyní 55letý muž, a ještě další muž.

Odvezli jej do Štýrska, kde jej usmrtili střelami do zad a bodnými ranami. K 17 letům vězení byl odsouzen osnovatel činu, jeden z jeho vykonavatelů dostal 18letý trest. Rozsudek není pravomocný. Žena, která zřejmě tahala za nitky, momentálně na Slovensku vlastní salon krásy. Na ni a na údajného dalšího pachatele byl vydán evropský zatykač.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání