Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Překvapivý rozsudek nad tyranem Marečka z Loun (†2): Josef K. (21) nevraždil! rozhodla soudkyně

Aktualizováno -
15. října 2019
14:16
Autor: yks, miv - 
15. října 2019
14:02

Dlouhých 16 let vězení uložila v úterý odpoledne soudkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Josefu K. (21) z Loun za brutální utýrání malého Marečka (†2). Jeho vinu podle jejího mínění přesvědčivě prokázaly jak nashromážděné důkazy, tak výpovědi svědků. 

Marečkovi z Loun byly jen dva roky. Nebožáček musel v tom čase snášet kruté mučení svého otčíma Josefa K. (21). Týrání nevydržel, zemřel. Kruťas Josef proto v úterý u soudu vyfasoval 16 let.

Oproti očekávání se ho žena v taláru rozhodla  poslat za katr za dva méně závažné trestné činy, a sice za těžké ublížení na zdraví a za týrání svěřené osoby, nikoli za vraždu, jak navrhovala obžaloba.

Krev byla až na stropě

Otčím dítě surově mlátil, trhal mu vlasy a típal o něj cigarety. „Opakovaně chlapce fyzicky napadal údery otevřenou dlaní, dítě popálil,“ pronesl ve své řeči u krajského soudu státní zástupce Vladimír Ján. U soudu zaznělo, že krev dítěte se nacházela až na stropě a na zdech.

Soudkyně se s ním ztotožnila nejen díky výpovědím svědků a především znalců z oboru lékařství, při rozhodování jí pomohl ale také detektor lži. „Zaznamenali jsme u některých otázek atypické reakce, které lze vnímat jako nepravdu,“ vysvětlila před soudem znalkyně z kriminalistického ústavu Zuzana Dohnalová. Soud během líčení nechal podrobit znaleckému zkoumání také žehličku, kterou zajistila policie při domovní prohlídce. „Na její špičce se objevila chlapcova DNA,“ poznamenala soudkyně Halka Lacinová.

Pozadí případu děsí

Mareček zemřel v polovině února. Jeho matka Simona (19) uvedla, že Josef K. jejího malého syna brutálně týral od začátku roku. Marečka podle jejích slov chtěl převychovat. Proto ho prý pálil cigaretami, fackoval ho a bil ho vařečkami, až stříkala krev. Pak už dítě začalo být apatické. To podle žalobce vyprovokovalo smrtící reakci. „Došlo k útoku, který zcela vybočil z běžného napadání, kterému byl poškozený vystaven, a právě tato rána vedla ke smrti,“ řekl státní zástupce Vladimír Jan.

Marečkův případ si získal pozornost také kvůli tomu, že po smrti dítěte se ozvala celá řada svědků, kteří potvrdili, že o týrání něco tušili nebo věděli. Nikdo z nich ale úřadům nic nenahlásil.

Josef Bodo ( 16. října 2019 08:07 )

Toho šmejda bych nechal popravit malej klučina po smrti a ten šmejd?jen ho budeme 16 let živit sráče

Jana Taskov ( 15. října 2019 23:42 )

Máme tu opravdu skvělé zákony,až je mi z toho na zvracení. Utýral malého chlapečka, co se sotva naučil chodit a pořádně mluvit k smrti a dostane 16 let a nakonec z toho bude půlka za dobré chování.. Utýrala bych ho taky a tu matku s ním.. Zub za zub..

maruna12 ( 15. října 2019 17:39 )

Za týrání a vraždu jen 16 let? Za půlku ho pustí a může týrat dál! Hnus! Žádná spravedlnost!

marlen52 ( 15. října 2019 17:31 )

já už tomu nerozumím podle mě trest smrti nic jiného nezaslouží

ciiica ( 15. října 2019 16:01 )

Odvolal se na místě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání