Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Evakuace domu v České Lípě: Rodina přišla o střechu nad hlavou!

Aktualizováno -
28. září 2019
18:09
Autor: ČTK, chal - 
28. září 2019
08:30

Policisté v České Lípě evakuovali deset lidí kvůli pádu části zdi rekonstruovaného historického domu v centru města. Zeď se v sobotu brzy ráno zřítila na auto, nikdo naštěstí nebyl zraněn. Incident znamenal těžký návrat z dovolené pro čtyři členy rodiny bydlící v domě pod střechou, v sobotu se akorát vraceli. Jejich byt je podle statika neobyvatelný.

V historickém centru České Lípy spadla v sobotu okolo páté ráno římsa a část zdi domu v Jiráskově ulici. Zřítila se na auto, nikdo nebyl zraněn. Kvůli bezpečnosti obyvatel domu, který je v rekonstrukci, policie deset lidí evakuovala.

Téměř všichni už se mohli vrátit domů, až na pětičlennou rodinu bydlící v bytě pod střechou. Čtyři její členové se v sobotu vraceli z dovolené.

„Statik rozhodl, že s ohledem na bezpečnost je bytová jednotka neobyvatelná a lidé se do ní vrátit nemohou,“ informovala v sobotu před polednem policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

„Kdysi někdo na půdním prostoru prováděl nějaké provizorní zabezpečení, nedostatečné. Váha střešní konstrukce zapříčinila spadnutí okrasné římsy s tou zdí," sdělil řídící důstojník hasičů v České Lípě Ladislav Vakula. Římsa je součástí střešní konstrukce a spadla po celé délce domu, která je pět metrů. Byla v nevyhovujícím stavu.

Hasiči před polednem ukončili svoji práci na místě. Vyztužili nalomené trámy a odstranili zbytek visící římsy, aby neohrožovala okolí. Ulice bude do pondělí uzavřená, vyklízí se tam suť.

Podle ranních informací policejní mluvčí Sochorové spadla část zdi staršího domu, který nyní procházel rekonstrukcí. Policie čeká na vyjádření statika, zda nešlo o obecné ohrožení na zdraví. Způsobenou škodu policie zatím vyšetřuje.

y1xcvbnm ( 28. září 2019 12:44 )

podmáčená římsa, rozbouchané a neošetřené, myslím uzavřený chodník

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání