Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Adámek (11) skončil po operaci mandlí v kómatu: Postup zdravotnic byl proti zdravému rozumu, říká policie

Aktualizováno -
17. září 2019
11:49
Autor: ČTK, yks - 
17. září 2019
09:42

Ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti obvinila policie pardubickou nemocnici, jednu lékařku a dvě zdravotní sestry. Jde o případ malého Adámka, který po komplikacích po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu. Předtím ale strávil dlouhou dobu bez pomoci, zatímco zdravotníci jen pobíhali kolem nebo lomili rukama a přihlíželi.

V případu Adámka, který má po operaci mandlí poškozený mozek a skončil v kómatu, policie obvinila pardubickou nemocnici, jednu lékařku a dvě zdravotní sestry z přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Novinářům to v úterý oznámila policejní mluvčí Ivana Ježková.

Tehdy osmiletý Adámek podstoupil v květnu 2017 operaci mandlí. Čtyři dny poté začala krvácet a následně upadl do bdělého kómatu. Videokamera zachytila šokující situaci, při které bezradní zdravotníci pobíhají kolem silně krvácejícího dítěte. 

„Policisté mají za prokázané, že nemocnice zásadně porušila či zanedbala důležité povinnosti,“ uvedla mluvčí Ježková v tiskové zprávě.

Policisté mají za prokázané, že nemocnice zásadně porušila či zanedbala důležité povinnosti. Znalci podle mluvčí konstatovali, že „postup lékařky i obou zdravotních sester byl nejenom proti současné zavedené lékařské vědě, ale i proti zdravému rozumu".

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

„Bylo zjištěno, že v době hospitalizace poškozeného chlapce neměla nemocnice definované odborné a organizační postupy v podobě zpracovaných standardů, které by stanovovaly doporučený lékařský a ošetřovatelský postup, tedy jak se má chovat zdravotnický personál zejména při pooperační péči u dětského pacienta,“ dodala Ježková.

Rodina již podala na nemocnici několik žalob a domáhá se odškodnění. Částečně uspěla. „Teď finalizujeme konečné narovnání. Po dohodě se všemi stranami ho nezveřejníme," řekla Semrádová. Celkovou výši odškodnění nemocnice původně vyčíslila na 15,5 milionu korun, částka je ale před podpisem dohody jiná. Kromě toho dohoda zahrnuje neomezené čerpání nákladů na péči, dodala mluvčí.

ivkanatka ( 17. září 2019 19:17 )

Na tu zenskou vubec nereagujte, ona by mluvila kacena jinak, kdyby šlo o její dítě ! Kdyby blbost nadnasela, tak ona lítá jako kráva !

ivkanatka ( 17. září 2019 19:13 )

Oxygene.p., nikomu nic zlého nepřejí, ale vám bych přála být v situaci Adamkovo rodičů. Jste odporný tvor, nebojte,karma je zdarma !

kratkespojeni ( 17. září 2019 16:40 )

Matěj

sacred10 ( 17. září 2019 16:24 )

To odškodnění by měla hlavně zaplatit ta doktorka,která nechala kluka bez pomoci.Ať si na to vezme kde chce píč.a!

adeso ( 17. září 2019 15:37 )

oni pokladni berou 90 litrů???? vám hrabe ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání