Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapec snědl burger z německého masa a ochrnul: Po osmi letech zemřel na zástavu srdce

Autor: rc - 
16. září 2019
15:51

V sobotu byl převezen do nemocnice francouzský chlapec Nolan Moittie (†10), kterému se náhle zastavilo srdce. Lékaři se ho marně snažili oživit. Nolan před osmi lety snědl burger, který byl nakažený bakterii E. coli. Vážně onemocněl a od té doby byl upoutaný na kolečkové křeslo. Nemohl mluvit, chodit, dokonce ani jíst. Spolu s ním se tehdy nebezpečnou bakterií nakazilo ještě dalších patnáct dětí.

V červnu 2011 se v regálech supermarketu ve francouzském městě Hauts-de-France objevilo maso, které bylo infikované nebezpečnou bakterii E. coli. Mezi těmi, kdo se jí tehdy nakazili, byl i Nolan Moittie, který byl v té době starý pouhých třiadvacet měsíců.

Poté, co chlapec snědl maso, těžce onemocněl. Choroba měla pro jeho život fatální následky. Nolan nemohl chodit, mluvit, a dokonce ani sám jíst. V sobotu, po osmi letech od nakažení bakterií, se u něj objevily vážné komplikace. Musel být převezen do nemocnice, kde ho umístili na jednotku intenzivní péče. Jeho srdce náhle přestalo bít. Vzkřísit ho se lékařům už nepodařilo.

Spolu s Nolanem se před osmi lety ve francouzském městě Hauts-de-France nakazilo ještě dalších patnáct dětí. Bakterie napadla jejich ledviny a onemocnění mnoha z nich způsobilo doživotní následky.

Podle informací britského deníku Daily Mail koupili zákazníci hovězí maso v supermarketu Lidl, kam ho dodala společnost SEB-Cerf. Tou dobou se bakterie E. coli objevila i v Německu a zabila tam údajně až osmatřicet lidí. Francouzské úřady tehdy popřely, že by případy měly nějakou spojitost. Dodávky pro Lidl tvořily 60 % z celkového odběru produkce společnosti, řetězec s ní po incidentu ukončil spolupráci. 

„Infikované maso přišlo z Německa. Bylo tam poraženo a poté bylo dopraveno do Francie naší společností,“ přiznal se tehdejší šéf dotčené firmy Guy Lamorlette. V roce 2017 stanul před soudem a byl odsouzen ke třem letům za mřížemi. Navíc musel odškodnit oběti a soud mu zakázal působit v obchodní či průmyslové sféře.

    

Sibyla ( 16. září 2019 17:49 )

Je šílenost dát dvouletému děťátku hamburger (a ještě navíc z polotovaru). I kdyby to maso nebylo nakažené, tak dítě má jíst domácí stravu - dušené masíčko, nebo v úpravě na másle, se zeleninou, vše jen velmi málo solené. A ne přesolený přeéčkovaný polotovar.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání