Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podvodníci zkouší nové fígly na seniory: Vnuk je passé, teď se vydávají za kriminalisty!

Podvodníci zkouší nové lsti na seniory: Vnuk je profláklý. Teď se vydávají za kriminalisty!
Podvodníci zkouší nové lsti na seniory: Vnuk je profláklý. Teď se vydávají za kriminalisty!  (Autor: Profimedia.cz, Daniel Vitouš )
Autor: VaB - 
16. září 2019
20:12

Volající „vnuk“ už na seniory neplatí. Zloduchové, kteří se snaží z důvěřivých seniorů vymámit peníze či cennosti, si vymysleli novou lest, jak je obalamutit. Policisté zaznamenali případ telefonátu, kdy se jeden z podfukářů vydával nejdříve za podvodníka a poté za kriminalistu.

Moravskoslezská policie zaznamenala novou lest na seniory. Cílem podvodníků je i nadále z důvěřivých seniorů vylákat co nejvíce peněz nebo i cenností. Podvody zahrnující falešného volajícího vnuka už ale pomalu vycházejí z módy, i když i na ně už řada seniorů naletěla.  

Nejčastěji se záminkou pro čerpaní peněz u starého pána či paní stane rozbité auto nebo léčebné výlohy. Celou vymyšlenou legendu okoření i věta, že si pro peníze přijde „vnukův“ kamarád a předá mu je. Nově se objevil případ, kdy neznámá osoba volala na pevnou linku vytipovaného seniora a chtěla z něj vytáhnout peníze s tím, že je ve finanční tísni. Podvodník ale neuspěl.

Za krátkou dobu měl senior druhý hovor. Tentokrát se volající představil jako kriminalista od policie s tím, že o předchozím „podvodném“ hovoru vědí a pracují na dopadení pachatele. Falešný kriminalista seniora vyzval, aby podvodníkovi peníze vydal a spolupracoval s ním. Až si prý částku předají, kriminalista pachatele zadrží. 

„Takto kriminalisté rozhodně nepostupují,“ uvedla mluvčí policie Moravskoslezského kraje Soňa Štětínská. Policisté podle ní nemohou po svědcích ani obětech požadovat vydání hotovosti, které by následně vedlo k zadržení pachatele.

„Apelujeme na seniory, aby na tyto podvodné telefonáty nereagovali, hovor ukončili a řádné zavěsili sluchátko. Až poté věc nahlaste policistům na linku 158,“ zdůraznila Štětínská. Moravskoslezští policisté letos evidují přes 40 případů podvodných telefonátů, kdy se lidé snažili pod různými záminkami vylákat z důvěřivých obětí peníze.  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání