Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sahar (†29) nemohla na fotbal, protože je žena: Na protest se upálila!

Autor: rc - 
11. září 2019
12:34

Lidé na internetu oplakávají smrt íránské feministky a bojovnice za ženská práva Sahar Chodajáríové. Devětadvacetiletá univerzitní studentka zemřela v nemocnici v Teheránu poté, co se zapálila před budovou tamního soudu. Učinila tak na protest proti přísným zákonům, které ženám v zemi nepřiznávají stejná práva jako mužům. Zástupkyně něžného pohlaví nesmí třeba ani na fotbalové stadiony.

Lidé na sociálních sítích Sahar Chodajáríovou znají spíše jako dochtar-e ábí neboli modrou dívku. Devětadvacetiletá dívka si takovou přezdívku vysloužila kvůli své vášni pro fotbal. Studentka univerzity byla velkou fanynkou íránského fotbalového týmu Esteqlál (Nezávislost), jehož barvou je modrá. Proto se často zahalovala do modrých šátků a nosila modré oblečení.

Sahar si celý život přála, aby si mohla sednout na tribunu stadionu Ázádí (Svoboda) v Teheránu, to jí však nikdy nebylo umožněno. V Íránu panuje silná patriarchální kultura, která ženám neumožňuje zúčastnit se fotbalových utkání, stejně tak jako zpívat, tančit na veřejnosti či chodit prostovlasé. Sahar se proto v březnu rozhodla, že se malou lstí dostane na stadion a bude alespoň pár chvil sledovat fotbalový zápas. Převlékla se proto za muže, ovšem na stadion se stejně nedostala. Byla zastavena policií a místo fandění svému milovanému týmu strávila tři noci ve vězení. Její sestra uvedla pro íránská média, že se Sahar potýká s psychickými problémy, což by jí mělo pomoci k mírnějšímu trestu.

Před týdnem se však podle britského deníku The Guardian dozvěděla, že by mohla za mřížemi strávit až půl roku. Sahar, která odmítla jít do vězení, se uchýlila k strašlivému činu. Šla před budovu soudu a zapálila se. S popáleninami na 90 % těla skončila v nemocnici, kde po týdnu zemřela. Její smrt šokovala lidi na internetu, kde její odhodlanost bojovat za ženská práva obdivovalo mnoho mladých žen nejen v Íránu, ale i za hranicemi. Sahar se stala symbolem vzdoru proti tamní patriarchální kultuře a boje za posílení ženských práv. Sahar měla i mocné podporovatele. Na Írán dokonce apeluje šéf Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) Giani Infantino, který naléhá, aby ženy mohly navštěvovat fotbalová utkání.  

elis234 ( 13. září 2019 15:23 )

Sebevraždu spáchala, protože nebyla psychicky v pořádku, a ne proto, že nemohla na fotbal nebo že jí hrozil nějaký trest. Jenže tohle zjevně mnozí nepochopili a odpůrci íránského režimu mají opět žně...

pajato73 ( 12. září 2019 08:51 )

nevim, co je na to co obdivovat... studentka, inteligentka a nenasla jiny zpusob protestovat? Sorry, ale na to litost v prebytku nemam...

kralovna-vsech-mori ( 11. září 2019 13:48 )

Třicetiletá studentka, feministka. Co k jejímu rozumu víc dodat.

Nezadat ( 11. září 2019 13:19 )

To by na protest měli udělat všechny muslimky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání