Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

USA sestřelily dron Íránu, podle Trumpa ohrozil posádku lodi. Napětí stoupá

Autor: ČTK - 
18. července 2019
22:23

Americká vojenská loď u Hormuzského průlivu sestřelila íránský bezpilotní stroj, který se přiblížil na zhruba 900 metrů k plavidlu. Oznámil to americký prezident Donald Trump, který si postěžoval na ohrožení bezpečnosti posádky americké výsadkové lodi.

Prezident USA Donald Trump řekl, že íránský dron se přiblížil k výsadkové lodi USS BOXER, čímž ohrozil bezpečnost nejen plavidla, ale také posádky. Prezident uvedl, že Američané před sestřelem, který označil za obrannou akci, opakovaně vyslali k íránskému bezpilotními stroji výzvy, aby se vzdálil.

Vztahy mezi Spojenými státy a Íránem jsou dlouhodobě vypjaté, mimo jiné i kvůli jadernému programu Teheránu. Íránské gardy navíc na konci června sestřelily v oblasti americký dron. Podle Teheránu se tak stalo v prostoru nad íránskými vodami, USA ale trvají na tom, že dron byl v mezinárodním vzdušném prostoru.

Američané za sestřelený dron plánovali odvetný úder, ale Trump ho odvolal, protože by při něm umírali lidé. „Deset minut před úderem jsem to zastavil, protože by to bylo neúměrné oproti sestřelení nepilotovaného dronu,“ uvedl tehdy prezident.

Vztahy na bodu mrazu

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy Trump oznámil odstoupení Spojených států od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Šéf Bílého domu tento dokument označil za katastrofální, neboť podle něj nebrání Teheránu získat jadernou zbraň. Uvalil zároveň nové sankce na islámskou republiku, která tvrdí, že její jaderné aktivity nejsou zaměřené vojensky.

USA přitom dnes kvůli íránskému jadernému programu rozšířily svůj seznam sankcí o pět Íránců a sedm společností, z nichž některé sídlí v Číně a jedna v Belgii. Oznámilo to americké ministerstvo financí, které má odvetná opatření na starosti. „Ministerstvo financí podniká akce, aby zablokovalo íránskou dodavatelskou síť, jež využívá krycí společnosti sídlící v Číně a Belgii, aby získala kritický jaderný materiál,“ uvedl v prohlášení americký ministr financí Steven Mnuchin. Dodal, že vláda USA je hluboce znepokojena tím, že íránský režim obohacuje uran nad limit stanovený mezinárodní dohodou z roku 2015.

Od této dohody Washington jednostranně odstoupil. Pětice Íránců zařazených na seznam se podílí na jaderném programu Teheránu, část z nich má přímé vazby na společnost zajišťující odstředivky nutné k obohacování uranu. Jeden z Íránců jako místo pobytu uvádí Belgii.

Nezadat ( 19. července 2019 12:18 )

No asi máte prav­du.ht­tp://p­ravdi­ve.e­u/new­s/1326­07/po­dle-iranu-si-americke-namornictvo-sestrelilo-vlastni-dron

Manowar ( 19. července 2019 08:24 )

Při nízkém IQ ušáků bych se nedivil,kdyby si sestřelili svůj vlastní dron.

Zobrazit celou diskusi