Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nepřijatelné,“ zuří Mayová. Írán vyzvala k okamžitému propuštění britského tankeru

Autor: ČTK, tva - 
22. července 2019
16:25

Británie v pondělí vyzvala Írán, aby okamžitě propustil britský tanker Stena Impero, který zadržely íránské revoluční gardy v pátek v Hormuzském průlivu. Podle Londýna jde o nelegální čin. Sdělil to v pondělí mluvčí britské premiérky Theresy Mayové. Mluvčí íránské vlády naopak řekl, že šlo o legální opatření.

„Loď byla zadržena pod chybnou a nelegální záminkou, Íránci by měli ji i posádku okamžitě propustit. Nechceme střet s Íránem, ale zadržet loď, která se věnuje legitimnímu obchodu na mezinárodně uznávané trase, je nepřijatelné a vytváří to velké napětí,“ sdělil mluvčí Mayové.

Premiérka dnes vede jednání výboru pro krizové situace COBRA. Její mluvčí řekl, že se hovořilo o možnosti ujistit uživatele obchodní trasy a o jejím monitorování.

Posádka je v pořádku

Íránský vládní mluvčí prohlásil, že zadržení lodě je legální opatření, které bylo nezbytné k „zajištění regionální bezpečnosti“.

Plavidlo Stena Impero plulo pod britskou vlajkou a je majetkem švédského rejdařství Stena Bulk. Íránské revoluční gardy páteční zadržení zdůvodnily tím, že plavidlo nerespektovalo zásady námořní plavby.

Na palubě tankeru byla 23členná posádka, v níž většinu tvoří Indové. Podle úterního prohlášení íránského velvyslanectví v Indii jsou všichni členové posádky v pořádku a stále jsou na palubě. Podle předchozích zpráv byla posádka v íránském přístavu Bandar-Abbás.

Íránci loď zadrželi několik hodin potom, co nejvyšší soud Gibraltaru rozhodl prodloužit o dalších 30 dní termín pro zadržení íránského tankeru Grace 1. Ten je u Gibraltaru od 4. července kvůli podezření, že vezl ropu do Sýrie, což Evropská unie považuje za porušení svých protisyrských sankcí.

Taurus70 ( 22. července 2019 21:19 )

Evidentne Anglanum nedochazi ze uz i Iranci z nich maji jen legraci😂😂😂

Zobrazit celou diskusi