Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Jsou v bezpečí.“ Írán promluvil o zajaté posádce britského tankeru

Autor: peb, ČTK - 
21. července 2019
13:16

Všech 23 členů posádky britského tankeru Stena Impero, který v pátek zadržel Írán, je v pořádku. Podle agentury Reuters to dnes v íránské televizi řekl šéf úřadu spravujícího přístavy v provincii Hormozgán Alláhmorád Afifipúr. Náměstek britského ministra obrany Tobias Ellwood pak v televizi Sky News prohlásil, že Londýn zvažuje sérii možností, jak na jednání Teheránu reagovat. 

Všech 23 členů posádky je na palubě této lodi a jsou v bezpečí a v dobrém zdravotním stavu v přístavu Bandar-Abbás, sdělil podle agentury Afifipúr.

Podle sobotní informace poskytnuté tímto činitelem posádku tankeru tvoří 18 indických státních příslušníků a dalších pět členů je z Ruska, Lotyšska a Filipín. Podle ruských zdrojů jsou z Ruska tři námořníci. 

Tanker plující pod britskou vlajkou a provozovaný švédskou společností Stena Bulk zadržel Írán v pátek se zdůvodněním, že porušil mezinárodní námořní právo. Podle íránských médií se plavidlo před zadržením íránskými revolučními gardami v Hormuzském průlivu srazilo s rybářskou lodí a zřejmě jí nechtělo pomoci. Gardy tanker přinutily přistát v Bandar-Abbásu.

Británie zadržení tankeru hned v pátek důrazně kritizovala a označila ho za nepřátelský akt. Odmítla přitom zdůvodnění Teheránu, že Stena Impero se dostal do kolize s rybářskou lodí. V sobotu Londýn v dopise Radě bezpečnosti OSN a generálnímu tajemníkovi OSN uvedl, že její tanker Teherán zadržel v ománských teritoriálních vodách.

Rostoucí napětí a různé scénáře 

Náměstek ministra obrany Ellwood televizi Sky News dnes řekl, že Londýn vybírá z řady možností, jak na zadržení tankeru reagovat. Naší první a nejdůležitější odpovědností je zajistit řešení tohoto problému... zajistit, aby ostatní lodi plující pod britskou vlajkou mohly v těchto vodách bezpečně plout, a pak se podívat na širší záběr, řekl Ellwood.

Na otázku, zda Londýn uvažuje o sankcích, náměstek sdělil, že vláda zváží řadu možností, přičemž se bude radit i s mezinárodními spojenci o tom, co lze skutečně ve věci udělat.

Íránský velvyslanec v Británii Hamíd Bajídínedžád podle Reuters na twitteru britskému kabinetu vzkázal, aby krotil domácí politické síly, jež chtějí stupňovat nynější napětí mezi Íránem a Spojeným královstvím daleko za problém s loděmi. Uvedl také, že Írán je připraven na různé scénáře.

Zpravodajská stanice BBC dnes informovala, že se objevil záznam radiové komunikace mezi fregatou britského námořnictva Montrose s loděmi íránských revolučních gard v době, kdy zasahovaly proti tankeru Stena Impero. Gardy při ní sdělovaly, že chtějí na plavidlu provést bezpečnostní kontrolu. Montrose sice byla zalarmována, ale nacházela se příliš daleko na to, aby mohla zadržení tankeru zabránit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 22. července 2019 14:49 )

Existuje vůbec možnost proplout kolem Gibraltaru aniž by se nevplulo do britských výsostných vod? Británie si Gibraltar pořídila (a stále ho drží) právě proto, aby mohla kontrolovat plavbu kolem něj.

Taurus70 ( 21. července 2019 22:13 )

Anglanum porad nedochazi ze jejich era skoncila a ted uz jsou Vychodu jen k smichu jsou pro ne pouze regionalni velmoc z ktere uz strach nemaji!😂😂

viho ( 21. července 2019 17:11 )

Íránský tanker byl zadržen ve vodách Gibraltaru, který je členem EU. Takže tam může EU vymáhat své právo vůči třetím stranám, byť nejsou členem EU. Platí zásada teritoriality. Zatímco tanker Stena Impero pod britskou vlajkou byl zadržen Íránskými revolučními gardami ve vodách Ománu, kde evidentně své právo vymáhat nemohou. Nicméně Omán má přátelské vztahy jak s Íránem tak s Británií, takže do toho asi nechce zasahovat, ať si to vyřídí sami. Politika je komplikovaná.

ivoadler ( 21. července 2019 16:11 )

Jádro pudla je v tom, že Británie zajala iránský tanker, prý vezl ropu do Sýrie a Irán jí to promptně oplatil - zajal britský. Evropská unie zakázala dovoz ropy do Sýrie. EU pořád nemůže dojít, že zakazovat může jen svým členům. Tím Irán prokazatelně není.

Zobrazit celou diskusi